Нићирен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Нићирен

Nichirendishonin.gif
Нићирен (портрет)

Датум рођења: 1222.
Датум смрти: 1282.

Нићирен (јап. 日蓮; 12221282) је био јапански будистички монах и верски реформатор из 13. века. Сматра се оснивачем школе ничиренског будизма.

Живот[уреди]

Ничирен је рођен у рибарском селу Коминато у провинцији Ава (данашња префектура Чиба). Младост је провео у потрази за истинским будистичким учењем. Згрожен исквареношћу будистичке хијерархије, расколима међу будистичким сектама и растројством у земљи, у тридесетој години закључио је да је истински будизам утеловљен у Лотосовој сутри (Садхарма-пударика сутра)[1]. Јавно је оптужио хонен и џодо будизам, да би касније напао и остале секте - конзервативни формализам школе ритсуа и новоуведену медитативну школу зена. Позвао је владу да сузбије лажна учења, и да их преобрати у јединствену истину Лотоса. Проповедао је по храмовима и трговима са жаром правог посвећеника. Прогањан, изложен нападима гомиле, протериван, трпео је студен и глад, али га је одржавао осећај мисије[2]. Још за живота је привукао велики број следбеника.

Учење[уреди]

У његовом учењу истичу се три битне ставке:

  • Изговарање имена Лотосове сутра „Наму-Мјохо-ренге-кјо“ („Поклоњење Лотосу Савршене Истине“) има мантричку моћ. Медитација на ову формулу и њено просто понављање довољни су за постизање просветљења.
  • Ликовно и симболичко представљање врховног бића, Буде, у његовом метафизичком ентитету, својственом сваком бићу, јединственост Будине природе и његових неисцрпних манифестација.
  • Потреба за успостављањем светог средишта, централног седишта универзалног будизма, које треба да влада светом током наредних столећа[2].

Ничиреново учење, чија је намера била да обједини будизам, подстакло је стварање најзагриженијих јапанских будистичких секти, које су се одржале до данашњих дана[3].

Извори[уреди]

  1. M. Anesaki, Nichiren the Buddhist Prophet (1916); History of Japanese Buddhism (1930), pp. 191.ff.
  2. 2,0 2,1 Trevor O. Ling, Rečnik budizma, Geopoetika, Beograd 1998.
  3. E. Steinilber-Oberlin, The Buddhist Sects of Japan" (1938), pp. 238.ff.

Спољашње везе[уреди]