Пахонија

С Википедије, слободне енциклопедије
Пахонија
Coat of arms of the Grand Duchy of Lithuania from the Statute (1614).png
Верзије
Pahonia. Пагоня (1555) (2).png
верзија 1555
Детаљи
НосилацВелика кнежевина Литванија
Усвојен14. век

Пахонија (Грб Велике Кнежевине Литванија; з.-рус. Погоня, блр. Пагоня [Pahonia], пољ. Pogoń, литв. Vytis; познат и као: прогонитељ или гонилац), једна је карактеристична врста грба са мотивом коњаника у трку на пољу штита. Грб се појављује као традиционални симбол Литванаца, Бјелоруса, али и Руса (ако се Свети Ђорђе посматра као коњаник).

Опис грба[уреди | уреди извор]

Појам Пахонија се може превести као „прогон“ или „јуриш“ (онај који прогања, јуриша).[1] Грб приказује бијелог коњаника са мачем у руци на бијелом пропетом коњу. Поље на штиту је црвене боје. На штиту коњаника налази се двоструки крст златне боје. Двоструки крст потиче из Византије, а касније га је усвојила Руска православна црква, али је јавља и на грбовима Мађарске и Словачке, те на старим инсигнијама код српских племића.

Хералдички, грб припада у групу грбова коњаника са мачем. Од 14. вијека, готово идентичан грб имало је Велика кнежевина Литванија . Бјелорусија је била у његовом саставу, па га је и она касније прихватила као свој грб, те је 1918. и од 1991. до 1995. то је био службени грб Бјелорусије.

Пахонија се налазила (или се још увјек налази) на многим грбовима градова и покрајина у Бјелорусији, Пољској, Литванији и Русији.

Галерија историјских грбова[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Handbuch der Geschichte Weissrusslands, Dietrich Beyrau, Rainer Lindner, VerlagVandenhoeck & Ruprecht. 2001. ISBN 978-3-525-36255-6.
  2. ^ Aruodai. Lietuvių kultūros šaltinių elektroninis sąvadas (aruodai.lt)
  3. ^ Герб Литвы 1990 года (aminoapps.com)
  4. ^ Image: Litva COA 1990 (vector-images.com)
  5. ^ Гербы Литовской Республики (heraldicum.ru)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]