Пахонија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Пахонија
Coat of arms of Belarus (1918, 1991-1995).svg
Верзије
Coat of arms of Lithuania.svg
литванска верзија
POL COA Pogoń Ruska.svg
руска верзија
Детаљи

Пахонија (блр. Паго́ня, романизовани бјел. Pahonia, Шаблон:IPA-блр; пољ. Pogoń, литв. Vytis, познат и као: прогонитељ или гонилац), једна је карактеристична врста грба са мотивом коњаника у трку на пољу штита. Грб се појављује као традиционални симбол Литванаца, Бјелоруса, али и Руса (ако се Свети Ђорђе посматра као коњаник).

Опис грба[уреди]

Појам Пахонија се може превести као „прогон“ или „јуриш“ (онај који прогања, јуриша).[1] Грб приказује бијелог коњаника са мачем у руци на бијелом пропетом коњу. Поље на штиту је црвене боје. На штиту коњаника налази се двоструки крст златне боје. Двоструки крст потиче из Византије, а касније га је усвојила Руска православна црква, али је јавља и на грбовима Мађарске и Словачке, те на старим инсигнијама код српских племића.

Хералдички, грб припада у групу грбова коњаника са мачем. Од 14. вијека, готово идентичан грб имало је Велико Војводство Литваније. Бјелорусија је била у његовом саставу, па га је и она касније прихватила као свој грб, те је 1918. и од 1991. до 1995. то је био службени грб Бјелорусије.

Пахонија се налазила (или се још увјек налази) на многим грбовима градова и покрајина у Бјелорусији, Пољској, Литванији и Русији.

Галерија историјских грбова[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Handbuch der Geschichte Weissrusslands, Dietrich Beyrau, Rainer Lindner, VerlagVandenhoeck & Ruprecht. 2001. ISBN 3-525-36255-2

Спољашње везе[уреди]