Пахонија

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Пахонија
Coat of arms of Belarus (1991–1995).svg
Верзије
Coat of arms of Lithuania.svg
литванска верзија
POL COA Pogoń Ruska.svg
руска верзија
Детаљи

Пахонија (блр. Пагоня [Pahonia], пољ. Pogoń, литв. Vytis; познат и као: прогонитељ или гонилац), једна је карактеристична врста грба са мотивом коњаника у трку на пољу штита. Грб се појављује као традиционални симбол Литванаца, Бјелоруса, али и Руса (ако се Свети Ђорђе посматра као коњаник).

Опис грба[уреди | уреди извор]

Појам Пахонија се може превести као „прогон“ или „јуриш“ (онај који прогања, јуриша).[1] Грб приказује бијелог коњаника са мачем у руци на бијелом пропетом коњу. Поље на штиту је црвене боје. На штиту коњаника налази се двоструки крст златне боје. Двоструки крст потиче из Византије, а касније га је усвојила Руска православна црква, али је јавља и на грбовима Мађарске и Словачке, те на старим инсигнијама код српских племића.

Хералдички, грб припада у групу грбова коњаника са мачем. Од 14. вијека, готово идентичан грб имало је Велико Војводство Литваније. Бјелорусија је била у његовом саставу, па га је и она касније прихватила као свој грб, те је 1918. и од 1991. до 1995. то је био службени грб Бјелорусије.

Пахонија се налазила (или се још увјек налази) на многим грбовима градова и покрајина у Бјелорусији, Пољској, Литванији и Русији.

Галерија историјских грбова[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Handbuch der Geschichte Weissrusslands, Dietrich Beyrau, Rainer Lindner, VerlagVandenhoeck & Ruprecht. 2001. ISBN 978-3-525-36255-6.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]