Грб Мађарске

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб Мађарске
Верзије
Детаљи
Носилац Мађарска
Усвојен14. век
3. јул 1990.
ЧеленкаКруна Светог Стефана

Грб Мађарске је званични хералдички симбол државе Мађарске. Грб представља комбинацију елемената који су познати још од средњег века, а и раније су комбиновани са додатним елементима грбова других територија на ранијим угарским и аустроугарским грбовима.

Грб је састављен од круне и штита.


Леви део штита[уреди | уреди извор]

Леви (хералдички десни) део штита је осам црвених и белих хоризонталних линија, што је симбол старе владарске куће Арпадоваца.

Десни део штита[уреди | уреди извор]

Десни (хералдички леви) део штита је патријаршијски крст, чији је корен у круни која се налази на три брда и веома је сличан грбу Републике Словачке. Патријаршијски крст одаје византијски утицај. Круна изнад штита је круна Светог Стефана, такође византијског типа.

  • Словачки или Мађарски грб

Грб Словачке и десна (dexter) половина мађарског грба су у основи исти (Двоструки крст на Тровршју), различит им је избор боја и круна која се налази у основи крста код мађарског грба. То наводи на питање чији је то грб?

Грб је у почетку имао само Двоструки крст, док је Тровршје касније додато и око његовог значења нема спора. Оно представља: Татре, Фатре и Матру, тј. горје северних Карпата.

Спор настаје око двоструког крста.

Чињенице су следеће:

  • Двоструки крст се у хералдици јавља готово искључиво у грбовима градова у Словачкој (па може се рећи чак и јужној и југозападној Словачкој тј. на простору Нитранске кнежевине). Некад се налазио у грбу Лорене (отуд и назив Лоренски крст) и града Меца у Француској, али данас више није у употреби. О појави двоструког крста међу Словенима у овој области пре доласка Мађара постоје јасни археолошки докази.
  • Као симбол мађарских краљева јавља се први пут на новчићима који су ковани за св. Иштвана, а потом тек на штиту Беле III (ху : Béla III Arpad) 1173—1196, који је датиран у 1189. годину.
  • У хералдици Мађарске готово и да га нема, а и тамо где се појављује увек иде као десна половина стандардног грба Мађарске.
  • Двоструки крст се може видети на фрескама готово свих владара, који су били под византијским утицајем.

Историјски развој грба[уреди | уреди извор]

9. век Овај грб потиче из деветог века и први пут је запажен на владарским печатима Арпада зачетника династије Арпадовића.
1202. Емерикових девет лавова које се налазе у Златној були из 1202. и на печату Андраша II у Златној були из 1222.
13. век Византијски двоструки крст се прво јавља на новчићима, а за време владавине Беле III (1172—1196) и на грбу.
15. век Грб куће Анжујаца је био део мађарског грба, чији су чланови били владари Мађарске, Пољске, Енглеске, Ирске, Напуљске краљевине, краљевине Сицилије и Јерусалима.
15. век познат је грб из 14. века са једним брдашцетом. У 15. веку се јавља грб са 3 брдашца, недуго затим исто у 15. веку је додата и круна.
1440. Грб краља Уласла I (Владислава III) Јагеловића (14401444).
1464. Грб Матије Хуњадија, такође и његов печат (1464).
  • Од 15. века су почели грбови владара да се такође сматрају и државним грбовима. Света круна је додата као део грба почетком 16. века.
1849 Хабзбурговци су унели промене у изглед грба и тако се формирао такозвани Кошутов грб.
1849. Велики грб, пређашња круна је замењена ловоровим венцем.
1867. Мали грб, резултат договора после револуције из 1848. године.
(1890)

˙(1915)
Око главног грба су били грбови придружених држава а на врху је била круна:
Далмација Хрватска
Славонија Ердељ
Босна од
1915
Ријека од
1890
Грб Аустроугарске представља орла који под једним крилом држи Мађарску а под другим Аустрију а около су грбови осталих држава и краљевина.

1916. Друга варијанта грба аустроугарске монархије.
1918 За време прве комунистичке владе.
1919. Приликом поновног проглашења мађарске краљевине за грб је узет грб из 1867. године са анђелима око грба а од 1938. године поново је преузет грб из 1915. године.
1946 Поново је враћен такозвани Кошутов грб.
1949 Ракошијев грб је по угледу на грб Совјетског Савеза направио нови грб[1] Овај грб је познат као Ракошијев и имао је тадашњу мађарску заставу.
1956. Кратко време је за време револуције поново Кошутов грб постао актуелан.
1957 Уведен је у протокол такозвани Кадаров грб. Разлика између Кадаревог и Ракошијевог грба је у штиту који је убачен у средину уместо житног класа и чекића. Такође је око жита обмотана мађарска застава и црвена интернационална застава пролетаријата, на врху са црвеном звездом петокраком, симболом комунизма.
1990. Законом од 3. јула 1990. усвојен је предлог изгледа новог грба који у себи има симболику хиљадугодишње мађарске државе и нове демократије.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Иако је био правно признат између 1949. и 1956. као симбол, државни грб, по хералдичким правилима то није грб, нема штит

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]