Пегла

Електрична парна пегла
Пегла на жар од угља
Преса за пеглање
Музеј пегла, Переслављ-Залески (Русија)
Месингана пегла са гвозденим улошком

Пегла је кућни апарат у домаћинству који служи за пеглање, односно исправљање одеће која се после прања изгужва. Састоји се од глатке, претходно загрејане површине којом се пегла и рукохвата.

Употреба[уреди | уреди извор]

Пре пеглања веша, ако се исти пресушио, добро је навлажити га да би се лакше пеглао. Треба пазити на прописану температуру јер нарочито синтетика и вуна могу бити оштећени превисоком температуром. Такође, треба се чувати опекотина. За пеглање се најчеше користи даска за пеглање али може и било која друга равна површина прекривена ћебетом или неком другом тканином. За пеглање штофова користи се и влажна крпа која се ставља преко предмета који се пегла да се исти не би исветлао. Данашње пегле раде на струју, али током историје било је различитих модела справа за пеглање веша. Раније су пегле биле од тешког метала (бронзе) са дрвеном дршком и у њих се стављао жар. Касније су прављене електричне пегле са обичним металом да би данас електричне пегле имале додатак за пару и облогу од тефлона.

Рољка[уреди | уреди извор]

Рољка се користила у Војводини. Доњи део је био дрвени сто димензија приближно 1 x 3 метра. На столу су се налазиле две велике дрвене оклагије (пречника око 15 cm) на које би се намотавао веш. На то би долазио дрвени сандук напуњен камењем који би се ставио на две оклагије са вешом. Две особе су „ролале“ веш тако што би сандук вукле преко ваљкова који би се котрљали. На крају после 10-20 „ролања“ једна особа би повукла сандук ка себи и системом „ваге“ ослободила једну од оклагија. Друга особа би скинула веш и савила нов за ролање. Резултати су били изванредни.

Угаљ[уреди | уреди извор]

Пегла на угаљ (или ћумур) је изнад плоче за пеглање имала простор у који би се стављао жар. Пегла би се с времена на време распаљивала тако што би пеглерка млатила руком да ваздух уђе у кућиште и распали полуугасли жар. Угљен-моноксид као последица оваквог пеглања је редовно изазивао главобољу.

Земни гас[уреди | уреди извор]

У великим европским метрополама (на пример Будимпешта), где је давно уведен земни гас гумено црево које доводи гас на шпорет би се скинуло, запалио пламен и користиле би се по две пегле за пеглање. Једном би се пеглало а друга би се грејала. Када се прва пегла охлади, онда би се узимала друга пегла.

Пегле[уреди | уреди извор]

Данас постоје обичне пегле на струју које имају поред наведених делова гајтан са утичницом у регулатор температуре. Али постоје и пегле на пару у које се повремено сипа вода. Постоје и безгајтанске пегле тј. пегла нема гајтан а загревање се врши када се пегла спусти на посебно лежиште где се прикључи под напон.

Ваљци ("Роло-пегле")[уреди | уреди извор]

Електрична роло-пегла производње Електронске индустрије Ниш

Ваљци за пеглање су справе које имају ваљак, пресвучен платном, који се окреће и обликовану плочу која се спушта на ваљак у покрету. Плоча се наравно греје на исти начин као и пегла. Покретање ваљка и спуштање плоче на предмет који се пегла се постиже ножном педалом. Овај начин пеглања је врло ефикасан кад су у питању равни, велики комади веша или када се пегла већа количина веша.

Ове пегле се популарно називају "Роло-пегле" и такве је некада производила Електронска индустрија из Ниша"

Пресе[уреди | уреди извор]

Пресе за пеглање се користе у фабрикама и радњама за хемијско чишћење. Овде се једноставно велика загрејана плоча спушта под повећаним пристиском на предмет који се пегла. Користи се и водена пара за омекшање материјала. Постоји варијанта и за кућну употребу.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

[Сајт "Надзор"]

[ Сајт "Мозаик"]