Архимандрит Петар (Драгојловић)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Петар Драгојловић)
Петар
(Драгојловић)
Основни подаци
Помесна цркваСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија шумадијска
Чинархимандрит
Титулаархимандрит, игуман Манастира Пиносаве
СедиштеМанастир Пиносава
Године службеод 2016.
Лични подаци
Световно имеПредраг Драгојловић
Датум рођења(1970-04-23)23. април 1970.(54 год.)
Место рођењаКраљево, СФРЈ

Петар (световно Предраг Драгојловић; Краљево, 23. април 1970) архимандрит је Српске православне цркве и старешина Манастира Пиносаве.

Биографија[уреди | уреди извор]

Игуман Петар (Драгојловић) у мирјанству Предраг, рођен је 23. априла 1970. године у Краљеву, као друго дете хришћанских родитеља Милутина и Смиљане (рођене Мирковић). Основну школу Јован Курсула у Краљеву завршио је са врло добрим и одличним успехом, као и средњу електротехничку школу.[1]

После одслуженог војног рока у Мостару (1989—1990. г.) уписао је Вишу железничку школу у Београду, одакле као апсолвент, фебруара 1994. године, одлази у Манастир Студеницу. По благослову духовника прелази у Цетињски манастир где је уочи празника Петровдана 1997. године бива замонашен од стране Митрополита Црногорско-приморског г. Амфилохија Радовића добивши име Петар.[2]

На Цетињу, на Велику Суботу 1999. године, рукоположен је у чин јерођакона. Богословију Светог Петра Цетињског завршио је 2005. године са одличним успехом. На Бадњи Дан 2005. године рукоположен је у чин јеромонаха, такође у Цетињском манастиру.

На предлог Митрополита Црногорско-приморског г. Амфилохија, а са благословом Светог архијерејског синода Српске православне цркве, уписао је Московску Духовну Академију где је дипломирао на Катедри за црквену историју 2008. године са одличним успехом. У току студија активно је учествовао на многим међународним научним конференцијама у Русији.

По завршеним студијама у Русији 2008. године, наставио је монашки подвиг у Манастиру Врањина на полуострву Врањина, на Скадарском језеру. Од 30. јануара 2010. године у манастиру Врањини је одликован чином игумана. У овом манастиру уложио је велики труд на духовној и економској обнови те древне светосавске светиње.

Крајем 2016. године прелази у Епархију шумадијску где је након три месеца по благослову Епископа шумадијског Јована Младеновића постављен за старешину Манастира Пиносаве у селу Кусадак.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ MI, Agencija. „Реч пастира - О. Петар (Драгојловић): Свети Симеон Мироточиви је наш темељ!”. Радио Слово љубве 107,3 MHz (на језику: српски). Приступљено 2022-10-30. 
  2. ^ „Јеромонах Петар Драгојловић: Многобрижност – мајка многих зала у монаштву”. Манастир Светог Архангела Гаврила (Пиносава) (на језику: српски). 2020-11-13. Приступљено 2022-10-30. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]