Пешачка стаза „Јаревац”

С Википедије, слободне енциклопедије

Пешачка стаза „Јаревац” се налази на планини Тари, у оквиру НП Тара, пролази кроз забарено подручје планинског потока Јаревац на Калуђерским барама. До почетка стазе може се доћи колима асфалтним путем.[1]

Опис стазе[уреди | уреди извор]

Шетна стаза је лагана, излетничка стаза која на почетку пролази кроз ливаде на којима се могу видети ретке биљке карактеристичне за влажна станишта Таре (сибирска перуника, црепаста гладиола, широколисни ветрогон). У водама Јаревца се може видети ретка врста рибе, пијор или гагица која живи у бистрим планинским потоцима. Један део стазе води кроз шуме црног и белог бора, као и мешовите шуме смрче, јеле, букве са примесама јавора, бреста и црног граба... Опремљена је са дрвеним прелазима, мостићима, клупама за одмор и информативним таблама.

Ова шетна стаза, дуга 1300 метара, наставља се у планинарску стазу дужине 3km која води до излетишта Брана Јаревац. То је обновљен излетнички простор са уређеним одмориштем поред језерцета формираног обнављањем урушене бране на Јаревцу. За пролазак планинарске стазе потребна је адекватна опрема, јер се прелази преко потока, а кретање додатно отежава шумска вегетација и каменит, стрм терен.

Планинарска стаза се завршава на улазу у Резерват природе Клисура Рача код бране и језерцета на Јаревцу, а кањон Раче спаја је са шетном стазом „Рача” чинећи са њом јединствену целину.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Лексикон националних паркова Србије - ТАРА. Београд: ЈП Службени гласник; ЈП Национални парк Тара;ГИ "Јован Цвијић"-САНУ. 2015. стр. 131. ISBN 978-86-519-1899-8. 

Види још[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „АЗБУЧНИК Лексикона Националног парка Тара” (PDF). Географски институт „Јован Цвијић“. Приступљено 26. 2. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]