Пређи на садржај

Полуотворен лабијализован самогласник средњег реда

С Википедије, слободне енциклопедије
Самогласници
Види још: ИПА, Сугласници
Када се знакови појављују у паровима,
десни знак представља лабијализовани самогласник.

Полуотворен лабијализован самогласник средњег реда је самогласник, који се користи у неким говорним језицима. Симбол у Међународној фонетској азбуци који представља овај звук је ɞ, и одговарајући X-SAMPA симбол је 3\. Овај симбол се зове затворен обрнут епсилон.

Због типографске грешке или дизајна ИПА шеме су објављене са овим самогласником приказане затвореним епсилоном <ʚ>, и ова графичка варијанта је нашла свој пут у Уникод. Облик <ɞ> се сматра исправан.

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Појава[уреди | уреди извор]

Језик Реч ИПА Значење Напомене
Ирски tomhail [tɞ̜ːlʲ] 'потроши!' Види ирску фонологију
Навахо[1][2] tsosts’id [tsʰɞstsʼɪt] 'седам' Види навахо фонологију
Сомалски ? -- -- Види сомалску фонологију

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ (језик: енглески) [Joyce McDonough, Peter Ladefoged, & Helen George. (1993). "Navajo Vowels and Phonetic Universal Tendencies". UCLA Working Papers in Phonetics 84: Fieldwork Studies of Targeted Languages.] грешка: {{lang}}: текст има искошену назнаку (помоћ)
  2. ^ Упозорите да је транскрибован кратак полузадњи самогласник /o/ као широко [ɔ] или мало уже [ɵ]. Међутим, у то време ИПА је имала само овај симбол за средњи лабијализован самогласник средњег реда, и очито је из расправе и шеме да /o/ је полуотворен самогласник средњег реда, које после 1993. је писано као [ɞ].