Породица Дунђерски

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Породица Дунђерски је била једна од најбогатијих породица у тадашњој Аустроугарској. Познати су по томе што су праведно, великим трудом и радом, стекли сву своју имовину. Већина чланова породице били су добротвори, учествовали су у разним хуманитарним акцијама, улагали у културу и помагали младим умјетницима као што су Лаза Костић, Урош Предић, Јован Јовановић Змај... У односу на друге новопечене богаташе нису се винули у небо него су веома чврсто остали на земљи и његовали праве и истинске вриједности.

Поријекло породице и митови о стицању богаства[уреди | уреди извор]

Почетком 17. вијека из Гацка преци Дунђерских стижу у Аустроугарску.Најстарији познати предак који се најчешће узима и за родоначелника је свакако Аврам Дунђерски. О стицању њиховог богаства постоје двије легенде. Једна је да је док је надничио Аврам случајно пронашао ћуп са златом који је на паметан начин искористио. Док друга говори о томе да је за вријеме Аустро-Турског рата Аврам превезао једног Турчина иако то није ни претпостављао. Из захвалности на спашавању живота и превозу он му оставља паре које улаже у инвестиције.[тражи се извор]

Гедеон „Геца“ Дунђерски[уреди | уреди извор]

Гедеон Геца Дунђерски
Gedeon Geca Dunđerski.jpg
Геца Дунђерски
Пуно имеГедеон Дунђерски
НадимакГеца
Датум рођења1807.
Место рођењаСрбобран
  Угарска
Датум смрти1883.
Место смртиСрбобран
  Аустроугарска

Најмлађи син Аврама и зачетник њиховог богаства био је Гедеон Дунђерски. Звали су га Геца. По завршетку школе у Србобрану преузео је вођење имање јер му је са 16 година умро отац. Из брака са његовом женом дјечије доба преживила су три сина Лазар, Александар и Новак. Својим напорним радом стекао је велико богаство . Био је добротвор и учествовао је у разним хуманитарним акцијама. Улагао је у културу и школовање што показује чињеница да је за оснивање школе у Србобрану дао дио свог имања а позоришту удијелио 1000 форинти. Током револуције 1848. године изгубио је око три четвртине своје имовине што је успио да поврати уз помоћ свог најмлађег сина Лазара.

[1][2]

Лазар Дунђерски[уреди | уреди извор]

Лазар Дунђерски
Lazardunderski.jpg
С иконостаса Привредникових добротвора
Датум рођења(1833-03-25)25. март 1833.
Место рођењаСрбобран
 Flag of Hungary (1915-1918; angels; 3-2 aspect ratio).svg Угарска
Датум смрти13. јул 1917.(1917-07-13) (84 год.)
Место смртиСрбобран
  Аустроугарска

Као и код Аврама, Гедеонов најмлађи син Лазар наслиједио је и увећао стечену имовину. Завршио је основну школу и гимназију после чега одлази у Беч на права. Због болести убрзо се враћа, већ следеће године. Са 20 година посветио се пољопривреди. Када се оженио са Софијом имање му је било мало веће од њеног мираза. Убрзо је толико напредовао да је постао чувен по свом огромном богаству. Имао је два сина Гедеона и Ђорђа као и три ћерке Ленку, Олгу и Милку. Као и сви Дунђерски био је добротвор и много новца је дао у добротворне сврхе. Умро је у дубокој старости у Бечком санаторијуму. Сахрањен је у Србобрану.[тражи се извор]


Јелена „Ленка“ Дунђерски[уреди | уреди извор]

Ленка Дунђерски
Јелена Ленка Дунђерски.jpg
С иконостаса Привредникових добротвора
Датум рођења(1870-11-21)21. новембар 1870.
Место рођењаСрбобран
 Flag of Hungary (1915-1918; angels; 3-2 aspect ratio).svg Угарска
Датум смрти21. новембар 1895.(1895-11-21) (25 год.)
Место смртиБеч
  Аустроугарска

Ленка је била најмлађа ћерка Лазара и Софије Дунђерски. Имала је плаве очи[тражи се извор] и зрачила је изразитом љепотом. Образовала се у Бечу, причала више језика и свирала клавир. Од свих Дунђерских она је вјероватно најпознатија што се приписује Лази Костић који је у њену част написао најљубавнију српску пјесму „Santa Maria della Salute“.Она је била његова муза и никада пребољена љубав. Учествовала је у разним хуманитарним акцијама и концертима а на некима је и пјевала. Многи њен глас и став описују као њежан и умиљат. Иако је споља била права дама у дубини душе је била мали мангуп што свједоче многе приче из тог периода. Умрла је веома млада са 25 година на свој рођендан 21.новембра 1895. године у Бечу.

Породично стабло[уреди | уреди извор]

Аврам Дунђерски
Арон ДунђерскиНестор ДунђерскиГедеон „Геца“ Дунђерски
Лазар ДунђерскиНовак ДунђерскиАлександар „Шандор“ Дунђерски
Гедеон „Геда“ ДунђерскиЂорђе „Ђока“ ДунђерскиОлга ДунђерскиЕмилија „Милка“ ДунђерскиЈелена „Ленка“ Дунђерски

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Дворци Војводине: Гецини Дунђерски, 1. део РТС Културно-уметнички програм - Званични канал
  2. ^ Дворци Војводине: Гецини Дунђерски, 2. део РТС Културно-уметнички програм - Званични канал

Спољашње везе[уреди | уреди извор]