Портал:Биографија/Изабрана биографија јануар 2018.

С Википедије, слободне енциклопедије
Слободан Бајић Паја
Слободан Бајић Паја

Слободан Бајић Паја (Шидски Бановци, 26. јун 1916Калесија, 16. јул 1943) био је учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије. Био је један од организатора Народноослободилачке борбе у Срему и први политички комесар Прве војвођанске бригаде, а потом и Главног штаба НОВ и ПО Војводине.

Као студент Филозофског факултета у Београду, прикључио се студентском револуционарном покрету и почетком 1938. године је постао члан илегалне Комунистичке партије Југославије. Исте године је због илегалне политичке активности на Универзитету био ухапшен заједно са већом групом студената и био осуђен на казну од четири године затвора, коју је издржавао у Сремској Митровици.

У затвору га је затекла окупација Југославије и проглашење Независне Државе Хрватске, па је у ноћи 21/22. августа 1941. године, са групом комуниста успео да побегне из затвора, кроз подземни отвор који су прокопали. Након тога се придружио партизанима на Фрушкој гори.

Најпре је радио као издавању листа „Фрушкогорски партизан”, а потом је ступио у Фрушкогорски партизански одред. Био је најпре политички комесар Прве чете, а од почетка лета 1942. године политички комесар читавог одреда. Са овом јединицом водио је успешне борбе у Срему, а потом и у источној Босни. Када је априла 1943. године била формирана Прва војвођанска бригада Паја је постао њен први политички комесар.

Почетком јула заједно са другим руководиоцима НОВЈ из Војводине сусрео се са Врховним командантном Јосипом Брозом Титом, а убрзо потом је био именован за политичког комесара тада формираног Главног штаба НОВ и ПО Војводине. На путу ка Срему, где је требао да преузме ову дужност, погинуо је у борби са јаким немачким снагама на друму ТузлаЗворник, код Калесије.

За народног хероја је проглашен 5. јула 1952. године.

...даље...