Главни штаб НОВ и ПО Војводине

С Википедије, слободне енциклопедије
Споменик НОБ-а на Иришком венцу
Овај чланак је део чланака везаних за Војводину у НОБ, од 1941. до 1945.

Главни штаб Народноослободилачке војске и партизанских одреда Војводине је био највиши војни орган који је организовао и командовао јединицама Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије на подручју Војводине, током Народноосолободилачког рата, од 1941. до 1945. године. Био је потчињен Врховном штабу Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије.

Историјат[уреди | уреди извор]

Главни штаб НОВ и ПО Војводине био је формиран 23. јуна 1941. године, на седници Покрајинског комитета КПЈ за Војводину одржаној у Петровграду под називом Штаб Народноослободилачких партизанских одреда Војводине. У састав Штаба тада су ушли: Данило Грујић, командант, Тоза Марковић, политички комесар и Жарко Турински, члан. Пре тога, у време примпрема оружаног устанка, Покрајински комитет КПЈ за Војводину је, у складу са одлукама Мајског саветовања ЦК КПЈ, формирао Војни комитет, којим је руководио Радивој Ћирпанов.

После саветовања Врховног штаба Народноослободилачких партизанских одреда Југославије одржаног у Столицама, код Крупња, септембра 1941. године, Штаба НОПО Војводине је преименован у Главни штаб Народноослободилачких партизанских одреда Војводине. Али после велике немачке офанзиве у Бачкој и Банату, у другој половини 1941. године, Штаб је престао да постоји.

Оружаном борбом у Срему, руководио је Окружни комитет КПЈ за Срем, а децембра 1941. године формиран је Штаб Народноослободилачких партизанских одреда Срема. Он је по директиви Врховног штаба НОВ и ПОЈ био потчињен Главном штабу Народноослободилаке војске и партизанских одреда Хрватске, односно Штабу Треће оперативне зоне Хрватске. Али због лоших веза са Штабом Треће оперативне зоне, Штаб НОП одреда Срема деловао је самостално.

Рад Главног штаба Војводине обновљен је маја 1943. године под називом Оперативни штаб Народноослободилаке војске и партизанских одреда Војводине, а 19. јула је, одлуком Врховног штаба НОВ и ПОЈ, преименован у Главни штаб Народноослободилаке војске и партизанских одреда Војводине. За првог команданта је постављен Аћим Груловић, а за првог политичког комесара Слободан Бајић Паја. Функцију команданта ГШ НОВ и ПО Војводине обављао је после Коста Нађ, а функцију политичког комесара Љубо Момчиловић и Бранко Петричевић.

У саставу Главног штаба НОВ и ПО Војводине, одмах по његовом поновном формирању, јула 1943. године, формирани су одсеци, а почетком 1944. одељења, и то: персонално, артиљеријско, економско, санитетско, пропагандно, за везу и одсек за наоружање.

Литераутра[уреди | уреди извор]

  • Војна енциклопедија (књига трећа). Београд 1972. година.
  • др. Гојко Миљанић Кадрови револуције 1941—1945. „Обод“ Цетиње, 1975. година.