Портал:Босна и Херцеговина/Изабрана биографија 51

С Википедије, слободне енциклопедије
Породични грб Вуковића

Влатко Вуковић Косача (? - 1392) био је господар Хума и један од најбољих војсковођа краља Твртка I.

Предводио је босанску војску у победи над Турцима код Билеће 1388. године. Нашао се на челу одреда који је краљ Босне послао кнезу Лазару и они су чинили лево крило српске војске у Косовском боју које је било под ударом Бајазита I. Влатко је са собом понео и један топ који је добио од свог суседа Дубровачког кнеза, пошто се налазио у добрим односима са Дубровачком републиком и тај топ ће касније чинити једино српско артиљеријско оружје у Косовском боју. Лазар је њему препустио команду над левим крилом које су чиниле трупе краља Босне. После окончања боја вратио се у краљевину Босну доневши са собом вест о српској победи, на основу чега је затим Твртко слао извештаје о хришћанској победи у чију славу су звонила црквена звона у Паризу.

Влатко је владао Хумом у другој половини XIV века и на том месту је наследио свог оца великог војводу Вука, а од ближе родбине имао је брата Храну, чији га је син Сандаљ касније наследио. Један је од родоначелника властелинске породице Косача која је владала тим областима и одани вазал и сарадник краља Твртка I.

Умро је 1392. године. На гробљу близу данашњег села Бољуни, недалеко од Стоца у Херцеговини налази се крст са натписом датиран у крај XV века. На гробу за који се претпоставља да је његов је исклесано:

Асе лежи добри јунак и чоек Влатко Вуковић. Пише Семорад