Портал:ЛГБТ/Биографија/7

С Википедије, слободне енциклопедије

Томас Том Нојвирт (нем. Thomas Tom Neuwirth) чији је алијас Кончита Вурст (нем. Conchita Wurst; рођен 6. новембра 1988. у Гмундену, Аустрија) аустријски је поп певач. Вурст представља Аустрију на Песми Евровизије 2014. у Копенхагену где са песмом Rise Like a Phoenix остварује убедљиву победу и својој земљи доноси другу победу у историји овог такмичења.

Широј аустријској јавности Том постаје познат након учешћа у талент шоу Старманија у којем је 2007. успео да се пласира у финале. Његова драг персона Кончита Вурст појављује се први пут током 2011. уз образложење да на тај начин жели да скрене пажњу на све оне који се налазе на маргинама друштва, а посебно на припаднике ЛГБТ популације у Аустрији и широм Европе.

Иако термин Wurst на немачком означава кобасицу, Томас је овај део имена изабрао из дела немачке фразе Das ist mir doch alles Wurst што у преводу означава „не занима ме“, уз образложење да није важно „ко смо и како изгледамо, већ какви смо људи“. Име Кончита узима у знак подршке својој другарици са Кубе.

Кончита Вурст учестовује у ријалити програму аустријске телевизије ОРФ по називом „Најтежи посао у Аустрији“ где ради у фабрици за прераду рибе, и у шоу програму Дивље девојке где са групом других девојака покушава да преживи у пустињама Намибије живећи са локалним племенима. Заштитни знак Кончите Вурст је поред одличног гласа и брада.

Завршио је школу за модни дизајн у Грацу 2011, а тренутно живи у Бечу.

Песма Rise Like a Phoenix објављена је током марта 2014. године као аустријска песма за Песму Евровизије 2014. и за кратко време постала је један од фаворита на кладионицама. Током извођења своје песме у првом полуфиналу Евровизије 8. маја Кончита је све време била праћена овацијама из публике која је певала заједно са њом. Након убедљиве победе у полуфиналу, Кончита је убедљиво тријумфовала и у финалу и са 290 бодова донела Аустрији другу победу на Песми Евровизије (прву након тријумфа Уда Јиргенса 1966. године).