Портал:Фудбал/Биографија децембар 2017

С Википедије, слободне енциклопедије
Оливер Кан
Оливер Кан

Оливер Ролф Кан (нем. Oliver Kahn; Карлсруе, 15. јун 1969) пензионисани је немачки фудбалски голман. Каријеру је отпочео у омладионском тиму Карлсруеа 1975. године. Дванаест година касније, Кан је дебитовао за први тим. Године 1994 прешао је у Бајерн Минхен за 4.6 милиона немачких марака, где је играо до краја своје каријере 2008. године. Његово командовање на голу и агресивни стил допринели су да му новинари наметну надимак Der Titan (Титан), а навијачи надимак Vol-Kahn-o (Вулкан).

Кан је један од најуспешнијих немачких фудбалера у скоријој историји. Освојио је Бундеслигу осам пута, шест пута је освајао немачки куп, освојио је УЕФА куп 1996., а 2001. године освојио је Лигу шампиона и Интерконтинентали куп. Његови наступи донели су му четири узастопна избора за најбољег европског фолмана, три награде за најбољег голмана Света и два тррофеја за најбољег фудбалера Немачке. На светском првенсту 2002. године Кан је постао први и једини голман у историји турнира који је освојио Златну лопту.

Од 1994. до 2006. године Кан је био део немачког националног тима, у којем је играо као стартер након повлачења Адреаса Кепкеа. На светском првенсту 2002. године, његов тим је стигао до финала. Иако је Немачка више пута критикована због слабе партије, Кан је био одлучујући фактор тима све до финала, у коме је Немачка изгубила од Бразила, а Кан је направио грешку код првог гола Бразила. Проглашен је за најбољег играча турнира и примио Златну лопту.

Даље...