Бање у Канади

С Википедије, слободне енциклопедије
Датум измене: 18. септембар 2020. у 23:32; аутор: Acaalexaca (разговор | доприноси) (Нова страница: {{рут}} {{location map+ |Canada |float=right|width=320|places= {{location map marker |Canada |lat= 51.150556 |long= -115.560833|label=1}} {{location map marker |…)
(разл) ← Старија измена | Тренутна верзија (разл) | Новија измена → (разл)
Локација бања на мапи Канаде

Бање у Канади су богате минералном водом, блатом, ваздухом или другим карактеристикама које помажу и олакшавају нелагодност, убрзавају зарастање и опоравак или на други начин помажу у процесу оздрављења. У Канади постоји преко 20 бања, а годишње их посети преко 400.000 људи. Најпознатије и најпосећеније бање у Канади су Харинсон бања, Радиум бања и Фермонт бања.

Историја

Бања је град заснована на минералној води (развијеном минералном извору). Људи посећују бање како би „узели воду“ због наводних здравствених предности. Томас Гидот, основао је медицинску праксу у енглеском граду Бат 1668. године. Интересовао се за лековита својства врућих минералних вода и 1676. године написао је књигу о бањама. Након објављивања књиге аристократија је била прва која је почела да обилази бање.

У Канади, први извор лековите воде откривен је давне 1883. године када су Канадски пацифички железнички радници открили пећину и басене Хот Спринса у подножју сумпорне планине. Откриће је привукло пажњу нације и доводи до стварања првог канадског националног парка, Националног парка Банф. Европљани су први пут посетили ову бању годину дана касније, 1884. године. 1. јула 1932. отвара се купалиште Упер Хот Спрингсу, заједно са базеном са сумпорном водом, купатилима, парним собама, кадама, тушевима и свлачионицама.

Други минерални извор је откривен 1908. године, током копања мина. Рудари, у потрази за угљем копали су покрај планине која је била јако нестабилног терена. Подземне воде су успеле да избију на површину што је провукло пажњу Владе. Након 11 година, рудник је затворен а индустријске зграде су срушене. Од свега тога остала је само изворна вода са блатом и маховином. Најупорнији туристи су успели да приђу извору а касније је направљен и пут како би се дошло до самог лековитог извора.

Извор Баниф

Базен са изворном водом

Баниф је комерцијално развијени врући извор који се налазу у Националном парку Банф у Алберти у близини вароши Банф. Налази се на 126 км западно од Калгарија и 58 км источно од одмаралишта Лејк Луиз. Откривен 1883. године, извор од којег је створен базен наллази се на отвореном, а поглед из базена даје на планину Рундел. Извор се на 1.585 метара надморске висине, што га чини највишим врелом у Канади

Горња врела су једно од девет различитих топлих извора који се природно јављају у подручју Банфа. Вода из врућег извора тече кроз велику пукотину у стени која се назива „Пукотина сумпорне планине”. Извор воде налази се на вишим надморским висинама. Извори настају преласком воде кроз пукотине у планини, са планине Рундле на сумпорне планине. Како се вода спушта низ планину, она скупља топлоту и минерале. Стопе протока варирају сезонски. На пролеће вода тече преко 900 литара у минути што је највећи проток у години док је најма током зиме. Од раних 2000-их, проток до Горњих врућих извора зауставља се на неколико месеци током зимских периода. У то доба вода из базена се мења како би служила као обичан базен. Температура воде је приближно 38 ° С, што је најтоплији извор у Бафу.

Извор Миет

Извор Миете

Извор Миет је комерцијално развијени врућ извор који се налаз у националном парку Џаспер,највећег националног парка у канадском делу Стеновитих планина и близу Џаспера, општини са специјалним статусом и административни центар националног парка. Извор воде је спроведен све до базена који је на отвореном. Температура воде је приближно 40 °С.