Пољаци

Из Википедије, слободне енциклопедије
Пољаци
Polacy
Укупна популација
око 60 милиона
Региони са значајном популацијом
 Пољска 36.582.000[1]
 САД 10.600.000[2]
 Бразил 3.000.000[3]
 Немачка 1,5 – 2 милиона[4][5]
 Израел 1.250.000[6]
 Канада 1.010.705[7]
 Француска 1.000.000[8]
Језици
ПољскиКашупскиШлески
Религија
Већином католици, постоји и значај број православаца, протестаната (лутеранци), јудаиста
Сродне етничке групе
остали Западни Словени
(Кашуби, Шлезијци, Лужички Срби, Чеси, Словаци)
Мапа показује Пољску и дијаспору у свету са бројем Пољака
  Пољска
  Више од 1 мил.
  Више од 500.000
  Више од 100.000

Пољаци (пољ. Polacy) су западнословенски народ, који претежно живи у Пољској, где чини око 93,8% становништва. Пољаци су већином католичке вероисповести, а говоре пољским језиком, који спада у словенску групу индоевропске породице језика.

Пољаци говоре пољским језиком. Име Пољак (пољ. Polak) изводи се од старословенске ријечи "pole" (поље). Према томе, име „Пољаци“ би буквално значило „становници поља“.

Историја[уреди]

Првобитно подручје насељавања племена Пољака је око реке Нотец и Варта, у околини данашњих градова Познањ и Гњезно. Већ у средњем вијеку то се племе удружило са сродним племеном Вислана који су живјели у околини данашњих градова Кракова и Варшаве. На тим су подручјима живјела и друга племена, као Гурали, Мазови, Краковци и још неки. С оснивањем јагелонско-литванске државе, многи Пољаци се насељавају у подручјима данашње југоисточне Литваније, данашњој западној половини Белорусије и данашњој западној трећини Украјине, осим тога у сјеверном дијелу Моравске и сјеверној Словачкој. Током индустријализације у 19. веку Пољаци су се селили према индустријским центрима Немачке и Аустроугарске.

Након Другог светског рата Пољаци су били исељени из источних дијелова ранијег пољског подручја и били насељени у западне дијелове Пољске које су до тада насељавали Немци.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]