Прекид ватре

С Википедије, слободне енциклопедије

Прекид ватре је израз који у војној тактици означава привремени престанак оружаног сукоба који подразумјева суздржавање од војних дјеловања према непријатељској страни. Од примирја се разликује у томе што може бити ограничен на временски рок или одређену територију. Може бити и једностран тако да га објављује једна страна у очекивању да то исто учини и друга.

Мотиви за прекид непријатељстава могу бити различити. На нижем нивоу су обично хуманитарне природе - омогућавање да се са простора ратних дејстава или са ничије земље склоне погинули и рањеници, извлачење цивила или размјена заробљеника. На вишем нивоу прекид ватре представља нужан предуслов за преговоре са циљем да се склопи трајније и формално примирје или мировни споразум.

Прекид ватре понекад се објављује једнострано - било као знак добре воље, било у пропагандне сврхе како би се властита страна приказала као „мирољубива“, а непријатељ као „агресор“.

Прекиди ватре се могу објавити као део формалног споразума, али могу бити и плод неформалног разумевања између сукобљених страна. На пример, Божићно примирје 25. децембра 1914, током Првог светског рата дошло је до незваничног прекида ватре јер су и Немци и Британци славили Божић. Није потписан никакав споразум, а након неколико дана, рат је настављен.[1]

У Античкој Грчкој је долазило до прекида непријатељстава за време одигравања Олимпијских игара.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]