Радоје Жунић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Радоје Жунић
16 Zunic Radoje.JPG
Радоје Жунић
Датум рођења(1885-06-15)15. јун 1885.
Место рођењаКрива Река, Општина Чајетина
 Краљевина Србија
Место смртиШабац,
Професијатрговац
Учешће у ратовимаБалкански ратови
Први светски рат
СлужбаВојска Краљевине Србије
Чинвојник
Одликовања
Орден Карађорђеве звезде са мачевима
Албанска споменица

Радоје Жунић, рођен 15. јуна 1885. године у Кривој Реци, општина Чајетина, био је трговац, учесник Балканских ратова, Првог светског рата и носилац Карађорђеве звезде са мачевима.

У потрази за бољим животом стигао је у Шабац где је учио трговачки занат, постао трговац и отворио своју радњу. На позив на мобилизацију 1912. године, кренуо је у рат као нишанџија 1. батерије Дринског пољског артиљеријског пука II позива и са овом јединицом прошао седмогодишњи ратни пут. Посебно се истакао у сукобима 1914. године, у борбама на Дрини, када је успео да се успростави непријатељу, отварајући баражну ватру из артиљериског уруђа. Са батеријом је бранио пешадију приликом повлачења све до Пећи, где су топови сурвани у реку Бистрицу.

После рата, услед економске кризе, пропао је у трговини и банкротирао. Пошто није имао никакав иметак и средства за живот, са супругом Аницом, живео је од помоћи од 100 динара, које је подизао на каси Првог понтонирског пука.

Одликовања и споменице[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Ђенић, Милисав Р. (2014). Споменица знаменитих и заслужних Златибораца. Чајетина: Библиотека Љубиша Р. Ђенић Чајетина. стр. 26. ISBN 978-86-84219-41-3.