Портал:Први светски рат

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Први светски рат

Први светски рат је вођен од 1914. до 1918. године а у њему је учествовала већина светских великих сила, груписаних у два сукобљена савеза: Савезника (окупљених око Тројне Антанте) и Централних сила Више од 70 милиона људи је било под оружјем, а од тога преко 60 милиона људи у Европи је било мобилисано у један од највећих ратова у историји. Последице рата су биле да је више од 15 милиона људи је убијено, 20 милиона рањено, а директне учеснице рата претрпеле су и огромна разарања држава и економија. Први светски рат познат је и под именима Велики рат и Светски рат (до избијања Другог светског рата).

Изабрани чланак

Хапшење Гаврила Принципа после атентата на Франца Фердинанда

Сарајевски или Видовдански атентат се догодио 28. јуна 1914. године у Сарајеву, (Босни и Херцеговини) када су чланови организације Млада Босна убили надвојводу Фрању Фердинанда, аустроугарског престолонаследника, и његову супругу Софију Хотек. Сам атентат није био усмерен да значајно ослаби Монархију и намерно покрене рат јер ниједан од атентатора није био довољно политички образован да би могао тако нешто исковати. Сви учесници у атентату су били студенти или малолетна лица. Овоме у прилог иде још и чињеница да су та времена била обележена атентатима (нпр. атентат на аустријску царицу Елизабету, 10. септембра 1898. године у њеној посети Италији, као и то да надвојвода Франц Фердинанд није био много утицајан у царству и да се залагао за идеју да Монархија буде уређена као тријалистичка, тј. да словенске земље добију исти статус као Мађари, тј. да добију већа права чиме је хтео да очува мир у Монархији. Сам атентат није у почетку био усмерен на престолонаследника, већ на гувернера Босне и Херцеговине, Оскара Поћорека. Планови за његово убиство почели су да се кују тек пошто се тајним каналима у Српској обавештајној служби на челу са Драгутином Димитријевићем сазнало да аустроугарски престолонаследник долази у Сарајево да надгледа војне маневре.

...даље...

Остали изабрани чланци

Изабрана слика за август

Proces w Sarajewie s.jpg
Суђење Гаврилу Принципу у Сарајеву

Остале изабране слике

Потребно урадити

Потребно написати: · Аристид Бријан (en:Aristide Briand) · Блискоисточни фронт (en:Middle Eastern theatre of World War I) · Битка код Нев Шапела (en:Battle of Neuve Chapelle) · Битка код Араса (1917) (en:Battle of Arras (1917)) · Рововски рат (en:Trench warfare) · Дреднот (врста брода) (en:Dreadnought) · Прва битка код Ипра (en:First Battle of Ypres) · Друга битка код Ипра (en:Second Battle of Ypres) · Прва битка за Атлантик (en:Atlantic U-boat campaign of World War I) · Прва битка на Сочи (en:First Battle of the Isonzo) · Битка за Мегидо (1918) (en:Battle of Megiddo (1918)) · Битка на Висли (en:Battle of the Vistula River) · Луиђи Кадорна (en:Luigi Cadorna) · Робер Нивел (en:Robert Nivelle) · Армандо Дијаз (en:Armando Diaz) · Макс Хофман (en:Max Hoffmann) · Николај Николајевич Романов (en:Grand Duke Nicholas Nikolaevich of Russia (1856–1929)) · Николај Иванов (en:Nikolay Iudovich Ivanov) · Александар Самсонов (en:Alexander Samsonov) · Британске експедиционе снаге (Први светски рат) (en:British Expeditionary Force (World War I)) · Опсада Кута (en:Siege of Kut) · Сидни Сонино (en:Sidney Sonnino) · Флота високог мора (en:High Seas Fleet) · СМС Хинденбург (en:SMS Hindenburg) · Хинденбургова линија (en:Hindenburg Line) · Максимилијан од Бадена (en:Prince Maximilian of Baden) · Едвард Греј (en:Edward Grey, 1st Viscount Grey of Fallodon) · Хутијерова тактика (en:Infiltration tactics) · Багдадска железница (en:Baghdad Railway)

Клице: Божићно примирје - Херберт Хенри Асквит - Морис Сарај -

Потребно проширити: [[]] - [[]]

Учесници

Ако желите да доприносите овом порталу и чланцима о Првом светском рату, можете дописати своје име испод.

  1. --Војвода разговор 21:20, 14. фебруар 2011. (CET)
  2. --Алекс (разговор) 03:49, 15. фебруар 2011. (CET)
  3. --БаШ-ЧелиК (разговор) 03:50, 15. фебруар 2011. (CET)
  4. --Сербијана (разговор) 13:56, 10. maj 2012. (CET)
  5. -- Snake bgd Cobra.gif Змија бгд Snake bgd Cobra Mirrored.gif 10:21, 24. август 2013. (CEST)

Изабрана биографија

Принцип

Гаврило Принцип је рођен 13. јула 1894. у Обљају, код Босанског Грахова а умро је 28. априла 1918 у чешком затвору Терезијенштат. Као члан тајне организације Млада Босна, извршио је атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда и његову супругу Софију 28. јуна 1914. Франц Фердинанд је дошао у Сарајево на челу војних снага које су вршиле маневре у околини града. Српско становништво града је његово појављивање на челу војске доживљавало као провокативно, будући да се све то одигравало на Видовдан. Аустроугарске власти су у току истраге дошли до сазнања да је оружје коришћено у атентату донесено из Србије.

...даље...

Остале изабране биографије

Изабрани чланци

Сјајни чланци: Cscr-featured.svg Окупација Луксембурга у Првом светском ратуПрви светски рат

Добри чланци: Simple GA.svg

Братски пројекти

Више о Први светски рат на другим пројектима:

Commons-logo.svg Остава
Слике и мултимедијални фајлови

Остали портали на српској Википедији