Портал:Први светски рат

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Први светски рат

Први светски рат је вођен од 1914. до 1918. године а у њему је учествовала већина светских великих сила, груписаних у два сукобљена савеза: Савезника (окупљених око Тројне Антанте) и Централних сила Више од 70 милиона људи је било под оружјем, а од тога преко 60 милиона људи у Европи је било мобилисано у један од највећих ратова у историји. Последице рата су биле да је више од 15 милиона људи је убијено, 20 милиона рањено, а директне учеснице рата претрпеле су и огромна разарања држава и економија. Први светски рат познат је и под именима Велики рат и Светски рат (до избијања Другог светског рата).

Изабрани чланак

Russian prisoners tannenberg.jpg

Источни фронт је био ратиште током Првог светског рата у централној и пре свега источној Европи. Термин је настао као контраст на Западни фронт у Првом светском рату. Упркос томе што су географски били одвојени, догађања су на оба ратишта су била повезана. У Русији је рат називан Други отаџбински рат. Фронт на истоку је био дужи него на западу. Ратиште је било ограничено Балтичним морем на западу и Минском на истоку, Санкт Петерсбургом на северу и Црним морем на југу. Дужина је била већа од 1600 километара. Ово је имало значајне ефекте на начин ратовања. Док се на западу водио рововски рат, линија фронта на истоку се много више и лакше мењала тако да до ровови нису могли да се развију. Услед дужине фронта, густина војника на линији је била релативно мала па је било релативно лако да се фронт пробије.

...даље...

Остали изабрани чланци

Изабрана слика за децембар

Submarine U-14 LOC 6358166395.jpg
Немачка подморница

Остале изабране слике

Потребно урадити

Потребно написати: · Аристид Бријан (en:Aristide Briand) · Блискоисточни фронт (en:Middle Eastern theatre of World War I) · Битка код Нев Шапела (en:Battle of Neuve Chapelle) · Битка код Араса (1917) (en:Battle of Arras (1917)) · Рововски рат (en:Trench warfare) · Дреднот (врста брода) (en:Dreadnought) · Прва битка код Ипра (en:First Battle of Ypres) · Друга битка код Ипра (en:Second Battle of Ypres) · Прва битка за Атлантик (en:Atlantic U-boat campaign of World War I) · Прва битка на Сочи (en:First Battle of the Isonzo) · Битка за Мегидо (1918) (en:Battle of Megiddo (1918)) · Битка на Висли (en:Battle of the Vistula River) · Луиђи Кадорна (en:Luigi Cadorna) · Робер Нивел (en:Robert Nivelle) · Армандо Дијаз (en:Armando Diaz) · Макс Хофман (en:Max Hoffmann) · Николај Николајевич Романов (en:Grand Duke Nicholas Nikolaevich of Russia (1856–1929)) · Николај Иванов (en:Nikolay Iudovich Ivanov) · Александар Самсонов (en:Alexander Samsonov) · Британске експедиционе снаге (Први светски рат) (en:British Expeditionary Force (World War I)) · Опсада Кута (en:Siege of Kut) · Сидни Сонино (en:Sidney Sonnino) · Флота високог мора (en:High Seas Fleet) · СМС Хинденбург (en:SMS Hindenburg) · Хинденбургова линија (en:Hindenburg Line) · Максимилијан од Бадена (en:Prince Maximilian of Baden) · Едвард Греј (en:Edward Grey, 1st Viscount Grey of Fallodon) · Хутијерова тактика (en:Infiltration tactics) · Багдадска железница (en:Baghdad Railway)

Клице: Божићно примирје - Херберт Хенри Асквит - Морис Сарај -

Потребно проширити: [[]] - [[]]

Учесници

Ако желите да доприносите овом порталу и чланцима о Првом светском рату, можете дописати своје име испод.

  1. --Војвода разговор 21:20, 14. фебруар 2011. (CET)
  2. --Алекс (разговор) 03:49, 15. фебруар 2011. (CET)
  3. --БаШ-ЧелиК (разговор) 03:50, 15. фебруар 2011. (CET)
  4. --Сербијана (разговор) 13:56, 10. maj 2012. (CET)
  5. -- Snake bgd Cobra.gif Змија бгд Snake bgd Cobra Mirrored.gif 10:21, 24. август 2013. (CEST)

Изабрана биографија

Поћорек

Оскар Поћорек (нем. Oskar Potiorek, *Блајбург 20. новембар 1853 - Клагенфурт 17. децембар 1933) је био аустроугарски генерал.

Од 1910. био је армијски инспектор аустроугарских трупа у Босни и Херцеговини, а од 1911. и шеф земаљске владе БиХ.

Поћорек је био присутан у аутомобилу у којем је убијен надвојвода Фрањо Фердинанд и његова пријатељица војвоткиња Софија Хотек 28. јуна 1914. године у Сарајеву.

У почетку Првог светског рата командовао је аустроугарском балканском војском (петом, шестом и деловима друге армије) која је преко Дрине ушла у Србију, а у церској бици 12-14 августа 1914. поражена од српске војске и избачена из Србије. У поновљеној офанзиви командовао је од 8-15. септембра са 5. и 6. армијом која је упала у северозападну Србију, где су противофанзивом српске војске заустављене, а потом су после тешке борбе на Мачковом камену, обе стране прешле у одбрану.

...даље...

Остале изабране биографије

Изабрани чланци

Сјајни чланци: Cscr-featured.svg Окупација Луксембурга у Првом светском ратуПрви светски рат

Добри чланци: Simple GA.svg

Братски пројекти

Више о Први светски рат на другим пројектима:

Commons-logo.svg Остава
Слике и мултимедијални фајлови

Остали портали на српској Википедији