Портал:Први светски рат

С Википедије, слободне енциклопедије

Први светски рат

Први светски рат је вођен од 1914. до 1918. године а у њему је учествовала већина светских великих сила, груписаних у два сукобљена савеза: Савезника (окупљених око Тројне Антанте) и Централних сила Више од 70 милиона људи је било под оружјем, а од тога преко 60 милиона људи у Европи је било мобилисано у један од највећих ратова у историји. Последице рата су биле да је више од 15 милиона људи је убијено, 20 милиона рањено, а директне учеснице рата претрпеле су и огромна разарања држава и економија. Први светски рат познат је и под именима Велики рат и Светски рат (до избијања Другог светског рата).

Изабрани чланак

Хапшење Гаврила Принципа после атентата на Франца Фердинанда

Сарајевски или Видовдански атентат се догодио 28. јуна 1914. године у Сарајеву, (Босни и Херцеговини) када су чланови организације Млада Босна убили надвојводу Фрању Фердинанда, аустроугарског престолонаследника, и његову супругу Софију Хотек. Сам атентат није био усмерен да значајно ослаби Монархију и намерно покрене рат јер ниједан од атентатора није био довољно политички образован да би могао тако нешто исковати. Сви учесници у атентату су били студенти или малолетна лица. Овоме у прилог иде још и чињеница да су та времена била обележена атентатима (нпр. атентат на аустријску царицу Елизабету, 10. септембра 1898. године у њеној посети Италији, као и то да надвојвода Франц Фердинанд није био много утицајан у царству и да се залагао за идеју да Монархија буде уређена као тријалистичка, тј. да словенске земље добију исти статус као Мађари, тј. да добију већа права чиме је хтео да очува мир у Монархији. Сам атентат није у почетку био усмерен на престолонаследника, већ на гувернера Босне и Херцеговине, Оскара Поћорека. Планови за његово убиство почели су да се кују тек пошто се тајним каналима у Српској обавештајној служби на челу са Драгутином Димитријевићем сазнало да аустроугарски престолонаследник долази у Сарајево да надгледа војне маневре.

...даље...

Остали изабрани чланци

Изабрана слика за август

Proces w Sarajewie s.jpg
Суђење Гаврилу Принципу у Сарајеву

Остале изабране слике

Потребно урадити

Потребно написати: · Аристид Бријан (en:Aristide Briand) · Блискоисточни фронт (en:Middle Eastern theatre of World War I) · Битка код Нев Шапела (en:Battle of Neuve Chapelle) · Битка код Араса (1917) (en:Battle of Arras (1917)) · Рововски рат (en:Trench warfare) · Дреднот (врста брода) (en:Dreadnought) · Прва битка код Ипра (en:First Battle of Ypres) · Друга битка код Ипра (en:Second Battle of Ypres) · Прва битка за Атлантик (en:Atlantic U-boat campaign of World War I) · Прва битка на Сочи (en:First Battle of the Isonzo) · Битка за Мегидо (1918) (en:Battle of Megiddo (1918)) · Битка на Висли (en:Battle of the Vistula River) · Луиђи Кадорна (en:Luigi Cadorna) · Робер Нивел (en:Robert Nivelle) · Армандо Дијаз (en:Armando Diaz) · Макс Хофман (en:Max Hoffmann) · Николај Николајевич Романов (en:Grand Duke Nicholas Nikolaevich of Russia (1856–1929)) · Николај Иванов (en:Nikolay Iudovich Ivanov) · Александар Самсонов (en:Alexander Samsonov) · Британске експедиционе снаге (Први светски рат) (en:British Expeditionary Force (World War I)) · Опсада Кута (en:Siege of Kut) · Сидни Сонино (en:Sidney Sonnino) · Флота високог мора (en:High Seas Fleet) · СМС Хинденбург (en:SMS Hindenburg) · Хинденбургова линија (en:Hindenburg Line) · Максимилијан од Бадена (en:Prince Maximilian of Baden) · Едвард Греј (en:Edward Grey, 1st Viscount Grey of Fallodon) · Хутијерова тактика (en:Infiltration tactics) · Багдадска железница (en:Baghdad Railway)

Клице: Божићно примирје - Херберт Хенри Асквит - Морис Сарај -

Потребно проширити: [[]] - [[]]

Учесници

Ако желите да доприносите овом порталу и чланцима о Првом светском рату, можете дописати своје име испод.

  1. --Војвода разговор 21:20, 14. фебруар 2011. (CET)
  2. --Алекс (разговор) 03:49, 15. фебруар 2011. (CET)
  3. --БаШ-ЧелиК (разговор) 03:50, 15. фебруар 2011. (CET)
  4. --Сербијана (разговор) 13:56, 10. maj 2012. (CET)
  5. -- Snake bgd Cobra.gif Змија бгд Snake bgd Cobra Mirrored.gif 10:21, 24. август 2013. (CEST)

Изабрана биографија

Гаврило Принцип

Гаврило Принцип (Обљај, код Босанског Грахова, 25. јул 1894Терезин, 28. април 1918) био је члан Младе Босне који се залагао за окончање аустроугарске владавине у Босни и Херцеговини. У 19 години живота, извршио је атентат на аустријског надвојводу Франца Фердинанда и његову супругу Софију у Сарајеву 28. јуна 1914. године. Принцип и саучесници у атентату ухапшени су и представљени као националистичко тајно друштво, које је покренуло Јулску кризу, а која је допринијела избијању Првог свјетског рата.

На суђењу, Принцип је изјавио: „Ја сам југословенски националиста, тежим за уједињењем свих Југословена, под било каквим политичким обликом и за њиховим ослобођењем од Аустрије”. Принцип је осуђен на дванаест година затвора, што је била максимална казна за његову старосну доб, а казну је служио у тврђави Терезин. Преминуо је 28. априла 1918. године од туберкулозе, узроковане лошим затворским условима који су већ проузроковали губитак десне руке.

...даље...

Остале изабране биографије

Изабрани чланци

Сјајни чланци: Cscr-featured.svg Окупација Луксембурга у Првом светском ратуПрви светски рат

Добри чланци: Simple GA.svg

Братски пројекти

Више о Први светски рат на другим пројектима:

Commons-logo.svg Остава
Слике и мултимедијални фајлови

Остали портали на српској Википедији