Реза Абаси

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Реза Абаси
Mu'in. Portrait of Riza-i-Abbasi. 1673. Princeton University..jpg
Датум рођења1565.
Место рођења Мешхед
 Персија
Датум смрти1635.
Место смрти Исфахан
 Персија

Реза Абаси (перс. رضا عباسی i; 15651635) је најпознатији персијски минијатуриста, сликар и калиграф из чувене Исфахан школе, која цвета у свом периоду под покровитељством Шаха Абас-а I.

Живот[уреди]

Принц Мухамед Беик нацртан од стране Абаси Реза 1620

Верује се да је био најбољи персијски сликар оног времена. Прва знања је стекао од свог оца, Алија Асхара, одакле је даље упућен у радионице Шах-а Абаса I на даље усавршавање још од малих ногу.

Када је напунио 38 година, добио је титулу Abbasi од свог послодавца, али убрзо напушта шахову службу, тражећи већу слободу, мешајући се са обичним људима. Године 1610. враћа се на двор и наставља да ради за шаха до своје смрти.

Уметност[уреди]

Реза Абаси

Његова специјалност биле су минијатуре, са натуралистичким објектима где су мушки ликови били нацртани мало феминизирано до импресионистичког схватања, постављајући темеље стила који ће касније бити попуралан током каснијег развоја сликарства у Персији. Често је сликао млађе људе.[1][мртва веза]


Данас се његови радови могу наћи у музеју у Техерану, али и у већим музејима попут Лувра и Метрополитског музеја уметности у Њујорку.

Спољашње везе[уреди]