Шахнаме

Из Википедије, слободне енциклопедије
Илустрација из Књиге краљева

Шахнаме или Књига краљева (перс. شاهنامه) је чувено песничко дело и национални еп Ирана. Аутор му је Абдул Касим Фердоси (940/41—1020).

Књига краљева се бави историјом древне Персије пре појаве и експанзије ислама (7. век). У њему се помињу и корени древне религије Ирана — зороастризма. Песник је ово дело писао 35 година. Оно се састоји од више од 60.000 стихова, што је два пута више од Хомерових епова. Шахнаме, књигу о давној историји народа Ирана, почео је да пише песник Дакики, али је убијен када је написао свега 1.000 стихова. Фердосијево дело је наставак Дакикијевог.

Шахнаме почиње са стварањем света и почетком цивилизације (ватра, спремање хране, обрада метала, закони). Дело није сасвим хронолошко, али се прича генерално тако одвија. Неке од личности живе стотинама година, док већина живи уобичајен људски век. Краљеви, хероји и злочинци се смењују током времена. Једина константа је време и циклус јутра и вечери.

Писац је доследан у реалистичној карактеризацији ликова и нагласку на слободи воље појединца. Нема ликова који су апсолутно добри нити зли. Шахнаме је књига у којој се жали за славом Ирана пре арапског освајања.

Главна личност овог епа је митски херој Рустем, принц Забулистана, који се борио у многим биткама против непријатеља древног Ирана Туранаца (Турака и Монгола).

Шахнаме је данас у основи националног осећаја народа персијске културе и језика у Ирану, Авганистану и Таџикистану. Ово дело је вековима било узор персијског језика, тако да се он до данас веома мало изменио.

Фердоси је био свестан значаја и дуговечности које ће његово дело доживети. На једном месту каже:

بناهاى آباد گردد خراب ز باران و از تابش آفتاب

پى افكندم از نظم كاخي بلند كه از باد و باران نيابد گزند

از آن پس نميرم كه من زنده‌ام كه تخم سخن را پراكنده‌ام

„Градске куће пропадају од кише и сунчевих зрака.

Саградио сам палату од стихова којој киша и сунце не могу ништа.

Ја нећу умрети, јер семе које сам посејао ће сачувати моје име и славу од гроба.“

Изабране илустрације[уреди]

Спољашње везе[уреди]