Роберт Стернберг

Из Википедије, слободне енциклопедије
Роберт Стернберг
250п
Роберт Стернберг
Датум рођења (1949-12-08)8. децембар 1949.(68 год.)
Место рођења Њуарк
САД
Школа Универзитет Станфорд, Универзитет Јејл

Роберт Стернберг (енгл. Robert Jeffrey Sternberg; Њуарк, 8. децембар 1949) је амерички психолог и психометричар, бивши председник Америчког психолошког друштва, професор психологије на Универзитету Јејл. Дипломирао је на Јејлу, а докторирао на Универзитету Станфорд. Има десет почасних доктората: по један у Северној Америци и Јужној Америци, као и осам које је добио од европских универзитета (укључујући и Универзитета Хајделберг у Немачкој, где је почасни професор).

Истраживао је људску интелигенцију, врсте мишљења, когницију, љубав и мржњу и информативно процесне процедуре које користе људи при решавању задатак у тестовима интелигенције.


Теорија интелигенције[уреди]

Стернберг тврди да постоје три различита типа интелигенције:

  • аналитичка
  • креативна
  • практична.

Аналитички задаци су јасно дефинисани и имају само један могући одговор. Практични проблем, који произилази из конкретног живота и може имати више одговора, поставља човека пред задатак да би га сам дефинисао.

Креативна интелигенција својствена је уметницима. У школи, као и на тестовима интелигенције, преовлађује аналитички тип задатака, тестови су инхерентно пристрасни према неким врстама умова [1].

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. [1] Sternberg's Triarchic Theory of Intelligence (2008)

Спољашње везе[уреди]