Роми у Војводини

Из Википедије, слободне енциклопедије
Статуа Јанике Балажа у Новом Саду.

Роми су једна од националних мањина у аутономној покрајини Војводини у републици Србији.

Распростањеност[уреди]

Према попису из 2011. године, у Војводини живи 42.391 Рома и чине 2,19% становноштва. Просечне су старости од 26 година.

Највећа концетрација је у општинама Нова Црња (6,83%), Беочин (6,51%) и Нови Кнежевац (5,04%).

Према окрузима, бројчана дистрибуција према попису из 2002. године је следећа:

У Војводини нема насеља (градова, села) са ромском већином, али постоје градске четрври и предграђа у којима су становници углавном Роми:

Историја[уреди]

Први Роми се насељавају на подручје данашње Војводине за време Османског царства у 16. веку. За време турске власти Роми су углавном живели у градовима, али и у селима, обично у одвојеним насељима званим „циган-мала“. Углавном су били ковачи, градитељи јасли и музичари.

Велики број Рома се доселио на подручје Војводине у XVII и 18. веку, када су хабсбуршке власти издале неколико докумената у вези са Ромима (1761, 1767 и 1783). За време револуција 1848, Роми су били на српској страни.

Током Другог светског ратам, Роми су, заједно са Србима и Јеврејима, били прогоњени од стране сила Осовине, тако да су многи Роми учествовали у антифашистичкој борби против окупатора.

Култура[уреди]

Ромски језик није службени језик у Војводини, али се учи у неким школама. Ромски језик се у школској 2014/2015. години учи у 42 школе у Војводини. [1]

РТВ Војводина емитује дневни програм на ромском језику, но постоји такође неколико других медија на ромском језику.

Подгрупе[уреди]

Роми су посебно интегрисани са другим народима, посебно са Србима, Румунима и Мађарима. Зависно од етничке групе са којом су више интегрисани, познати су као српски Роми, румунски Роми и мађарски Роми.

Код Рома широм света је честа етничка мимикрија, па се често изјашњавају као припадници већинског народа или као припадници народа са којим су више били у контакту односно са већинским народом из државе одакле су дошли, па се Роми често изјашњавају као Срби, Румуни, Мађари, Македонци, Муслимани, Југословени и слично те је из тог разлога број Рома који се види у статистикама знатно мањи од стварног броја.

Познати војвођански Роми[уреди]

Стање према пописима[уреди]

  • 1948: 7.585 (0,4%)
  • 1991: 24.895 (1,2%)
  • 2002: 29.057 (1,4%)

Извори[уреди]

  • др Рајко Ђурић, Историја Рома, Београд, 2006.
  • др Душан Ј. Поповић, Срби у Војводини, књига 1, Нови Сад, 1990.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]