Рон Ковик

Из Википедије, слободне енциклопедије
BŽO-Help.svg Овај чланак нема никакве независне и поуздане изворе.
Према правилима о биографијама живих особа, он мора садржавати изворе. Помозите да се чланак унапреди тако што ћете му додати неутралне, проверљиве и поуздане изворе.

Напомена: Контроверзне тврдње о живим особама које немају референцу или је референца коју имају непоуздана — без обзира да ли је тврдња позитивна, негативна, неутрална или само мало вероватна — мора бити одмах уклоњена без икакве дискусије.
Ако имате коментаре који би могли да донесу решењу проблема, молимо вас да погледате страницу за разговор.

Рон Ковик
Ron Kovic 2.JPG
Рон Ковик
Датум рођења 4. јул 1946.
Место рођења Ледисмит
 САД

Рон Ковик (енгл. Ron Kovic; рођен у Ледисмиту, држава Висконсин, САД, 4. јула 1946. године) је амерички антиратни активиста, ветеран и писац који је остао инвалид у Вијетнамском рату.

Одрастао је у породици врло побожних и строгих родитеља. Има још неколико браће и сестара. Породица Ковик била је римокатоличка или протестанска, али не и српског порекла иако се презиме Ковик на енглеском пише „Kovic“ (усп. словеначко Kovič). Као младић био је изванредан рвач и добар ученик. Пријављује се као добровољац и одлази у Вијетнамски рат. Бива одликован Бронзаном звездом и највишим америчким одликовањем за храброст у првим борбеним линијама - Пурпурним срцем. Оно што је видео на ратишту међутим одударало је од онога што се причало кући.

20. јануара 1968. бива рањен те остаје парализован и без гениталија. Следи дуги тешки опоравак по болницама у нељудским условима. Проналазећи кривца за своју несрећу постаје антиратни активиста. Бива тучен, изложен порузи, репресији, али постаје и један од симбола антиратних протеста.

Своју аутобиографију у којој описује своје страдање и делимично голготу народа Вијетнама објављује под именом Рођен 4. јула. Ово дело је пренето на филмско платно 1989. године са Том Крузом у главној улози.

Спољашње везе[уреди]