Рон Ковик

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Рон Ковик
Ron Kovic 2.JPG
Рон Ковик
Датум рођења 4. јул 1946.
Место рођења Лејдисмит
 САД

Рон Ковик (енгл. Ron Kovic; рођен у Ледисмиту, држава Висконсин, САД, 4. јула 1946. године) је амерички антиратни активиста, ветеран и писац који је остао инвалид у Вијетнамском рату.

Одрастао је у породици врло побожних и строгих родитеља. Има још неколико браће и сестара. Као младић био је изванредан рвач и добар ученик. Пријављује се као добровољац и одлази у Вијетнамски рат. Бива одликован Бронзаном звездом и највишим америчким одликовањем за храброст у првим борбеним линијама - Пурпурним срцем. Оно што је видео на ратишту међутим одударало је од онога што се причало кући.

20. јануара 1968. бива рањен те остаје парализован и без гениталија. Следи дуги тешки опоравак по болницама у нељудским условима. Проналазећи кривца за своју несрећу постаје антиратни активиста. Бива тучен, изложен порузи, репресији, али постаје и један од симбола антиратних протеста.

Своју аутобиографију у којој описује своје страдање и делимично страдање народа Вијетнама објављује под именом Рођен 4. јула. Ово дело је пренето на филмско платно 1989. године са Томом Крузом у главној улози.

Спољашње везе[уреди]