Саобраћајни факултет Универзитета у Источном Сарајеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Саобраћајни факултет Универзитета у Источном Сарајеву
Саобраћајни факултет Универзитета у Источном Сарајеву
ТипДржавни факултет
Оснивање28. јул 2005.
АфилијацијаУниверзитет у Источном Сарајеву
ДеканПроф. др Зоран Ћургуз[1]
Број одсека1
ЛокацијаДобој,  Република Српска
Веб-сајтsf.ues.rs.ba/

Саобраћајни факултет у Добоју налази се у саставу Универзитета у Источном Сарајеву, једног од два државна универзитета у Републици Српској.


Историјат[уреди | уреди извор]

Одлуком Владе Републике Српске у Добоју је 11. јуна 1996. године формирана Виша техничка школа.

На иницијативу Више техничке школе и Скупштине општине Добој, Одлуком Народне скупштине Републике Српске 28. јул 2005. године формиран је Саобраћајни факултет у саставу Универзитета у Источном Сарајеву.[2][3] Саобраћајни факултет Добој има развијену сарадњу са сродним факултетима и институцијама из земље, региона и свијета. Такође, Факултет успјешно сарађује са привредним предузећима у Добоју и окружењу, као и са надлежним министарствима Републике Српске. Саобраћајни факултет традиционално организује међународни симпозијум „Нови хоризонти саобраћаја и комуникација“ који промовише размјену научних, стручних знања, искустава из области саобраћаја, транспорта и комуникација што представља драгоцјени допринос развоју ове области и рјешавању проблема.[4]

Настава[уреди | уреди извор]

На Саобраћајном факултету обавља се научно-истраживачка дјелатност кроз:

  • основна развојна и примијењена научна истраживања у циљу унапређења образовног и научно-истраживачког рада у областима за које је Саобраћајни факултет матичан,
  • организовање научно-стручних скупова,
  • сарадњу са образовним, научним и другим организацијама из земље и иностранства,
  • пружање наставно-образовних и научно-истраживачких услуга домаћим и иностраним корисницима,
  • реализацију научно-истраживачке дјелатности и унапређење науке и сарадње са привредним и другим организацијама у рјешавању различитих научних и стручних проблема,
  • вјештачења, анализе и експертизе у саобраћају и др.

Врсте и нивои студија[уреди | уреди извор]

Саобраћајни факултет је високообразовна научна институција која организује студије свих циклуса по систему 4+1+3 (четири године студија првог циклуса, једна година студија другог циклуса и три године студија трећег циклуса), у оквиру којих се студентима пружа знање и стално стручно образовање и усавршавање, спроводе основна, примијењенa и развојна истраживања у области саобраћаја, саобраћајница, информатике у саобраћају и моторних возила.

Први циклус студија[уреди | уреди извор]

Факултет је у школској 2005/06. години уписао студенте на два од пет одобрених смјерова и то: студиј за стицање образовања саобраћајне струке са образовним профилима дипломирани инжењер друмског саобраћаја и дипломирани инжењер жељезничког саобраћајa. Од 2006/2007. академске године извршен је упис и на преостала три смјера: поштански, телекомуникације и логистика.

До 2014. године на Саобраћајном факултету, студијски програм Саобраћај настава је извођена на смјеровима: Друмски и градски саобраћај, Жељезнички саобраћај, Поштански саобраћај, Телекомуникације и Логистика. У 2014. години Министарство просвјете и културе Републике Српске својим Рјешењем број: 07.050/612-10-1-2/14 од 29.07.2014. године, одобрило је извођење иновираног програма првог и другог циклуса студија на студијском програму „Саобраћај“, при чему је поред већ постојећих смјерова одобрено извођење наставе на нових пет смјерова. У складу са тим, постојећи смјерови I циклуса студија на студијском програму „Саобраћај“ су:

Сви усвојени нови наставни планови и програми усклађени су са Болоњским процесом.

Други циклус студија[уреди | уреди извор]

За стицање квалификације степена другог циклуса, потребно је након првог циклуса студирати и радити по еквиваленту вреднованом 60 ЕCTS бодова, што одговара периоду од једне године (два семестра) редовног или ванредног студирања. За завршетак другог циклуса студија број ЕCTS бодова мора у збиру са првим циклусом износити укупно 300 бодова.

Трећи циклус студија[уреди | уреди извор]

На основу завршеног степена другог циклуса, студенти имају право да се пријаве на студиј степена трећег циклуса. Завршен трећи циклус студија стећи ће кандидат који успјешно заврши период редовног студирања и истраживања, еквивалентан периоду од три године, а који се изводи након успјешно завршеног другог циклуса студирања. Овај временски период кандидат може провести или на Универзитету или у неком институту за истраживање који је признат од стране Универзитета.

Трећи циклус студија кандидат завршава одбраном докторске дисертације, чиме стиче научни степен доктора наука одговарајуће научне области.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Декан и продекани”. sf.ues.rs.ba. Приступљено 2022-06-26. 
  2. ^ „Саобраћајни факултет”. Саобраћајни факултет Универзитета у Источном Сарајеву. Архивирано из оригинала 11. 11. 2014. г. 
  3. ^ „Саобраћајни факултет у Добоју свечано обиљежио 17 година постојања и рада”. Универзитету у Источном Сарајеву (на језику: српски). 2022-06-10. Приступљено 2022-06-26. 
  4. ^ „Саобраћајни факултет”. Универзитету у Источном Сарајеву (на језику: српски). Приступљено 2022-06-26. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]