Пређи на садржај

Свеска смрти: Прво име

С Википедије, слободне енциклопедије
Свеска смрти: Прво име
Филмски постер
Изворни насловデスノート
РежијаШусуке Канеко
СценариоТецуја Оиши
ПродуцентТојохару Фукуда
Такахиро Кохаши
Такахиро Сато
Темељи се наБележница смрти
(Цугуми Оба и Такеши Обата)
Главне улогеТацуја Фуџивара
Кеничи Мацујама
Шунџи Фуџимура
Такеши Кага
Ју Каши
Асака Сето
Шигеки Хосокава
Ерика Тода
МузикаКенџи Каваи
Директор
фотографије
Хироши Такасе
МонтажаЈосуке Јафуне
Продуцентска
кућа
Chūkyō Television Broadcasting
Fukuoka Broadcasting Corporation
Horipro
Hiroshima Telecasting
Konami Digital Entertainment
Miyagi Television Broadcasting
Nikkatsu
Nippon TV
Shochiku
Shueisha
Sapporo Television Broadcasting
VAP
Warner Bros. Pictures
Yomiuri Telecasting Corporation
ДистрибутерWarner Bros. Pictures
Година2006.
Трајање125 минута
ЗемљаЈапан
Језикјапански
енглески
Зарада29,7 милиона долара[1]
Следећи
Веб-сајтwwws.warnerbros.co.jp/deathnote/
IMDb веза

Свеска смрти: Прво име (јап. デスノート) је јапански натприродни трилер филм из 2006. године, заснован на манга серијалу Бележница смрти који је написао Цугуми Оба, а илустровао Такеши Обата. Прича прати токијског студента Лајта Јагамија, који покушава да претвори свет у утопијско друштво без злочина тако што ће починити масовна убиства криминалаца и људи које сматра морално недостојним живота, путем натприродне бележницу која убија свакога чије име је написано на њеним страницама, док га лови елитна оперативна група полицајаца у Токију, предвођена загонетним међународним детективом познатим као „Л”. Филм је режирао Шусуке Канеко, према сценарију који је написао Тецуја Оиши, а дистрибуирао га је Warner Bros. Pictures.[2]

Филм је наишао на позитивне реакције критичара и широм света је зарадио преко 29 милионa долара. Прати га наставак Свеска смрти 2: Последње име, који је изашао исте године. Спиноф филм под насловом Л: Променити свет објављен је 2008, а још један наставак, Свеска смрти: Осветли нови свет, 2016. године.

Лајт Јагами је изузетно интелигентан токијски студент који презире криминал и корупцију у свету. Његов живот доживљава драстичну промену када открије мистериозну свеску, познату као „Свеска смрти”, како лежи на земљи. Упутства Свеске смрти тврде да ако је име неке особе написано у њој, та особа ће умрети. Лајт је у почетку скептичан у погледу аутентичности свеске, али након експериментисања са њом, он схвата да су њене моћи стварне. Након сусрета са претходним власником Свеске смрти, шинигамијем (богом смрти) по имену Рјук, Лајт покушава да постане „Бог Новог света” тако што ће убити све оне за које буде сматрао да су зли или који му се нађу на путу.

Ускоро број необјашњивих смрти пријављених криминалаца привлачи пажњу Интерпола, као и мистериозног детектива познатог само као „Л”. Л брзо закључује да се убица, којег јавност назива Кира (јапанска апроксимација енглеске речи „killer”, тј. „убица”), налази у Јапану. Л такође закључује да Кира може да убија људе а да их не додирне. Лајт схвата да ће Л бити његов највећи непријатељ и започиње психолошка игра „мачке и миша” између њих двојице.

Лајт, кога прогоне Л и детектив ФБИ-а Реј Ивамацу, успева да их надмудри, убијајући Реја и друге агенте које је ФБИ послао. Када Рејева вереница, бивша детективка ФБИ-а по имену Наоми Мисора, киднапује Лајтову девојку Шиори Акино, Лајт покушава да је увери да он није Кира. Наоми случајно упуца Шиори и одмах извршава самоубиство док се полиција приближава. Лајт делује жалосно због смрти своје девојке и тражи да се придружи полицији у истрази о Кири да би се осветио, али открива Рјуку да је заправо унапред сазнао Наомино име и да је испланирао смрт и Наоми и Шиори. У последњој сцени, човек покушава да убије Мису Амане, али изненада добија срчани удар, након чега друга Свеска смрти пада на земљу.

Глумац Улога
Тацуја Фуџивара Лајт Јагами
Кеничи Мацујама Л / Рјузаки
Шунџи Фуџимура Ватари
Такеши Кага Соичиро Јагами
Ју Каши Шиори Акино
Асака Сето Наоми Мисора
Шигеки Хосокава Реј Ивамацу
Ерика Тода Миса Амане
Шидо Накамура Рјук (глас)
Хикари Мицушима Сају Јагами
Шин Шимизу Канзу Моги
Мет Лаган Линд Л. Тејлор
Мичико Годаи Сачико Јагами
Тацухито Окуда Шуичи Ајзава
Сота Аојама Тута Мацуда
Икуџи Накамура Хироказу Укита
Масанори Фуџита Рјотару Сакаџу
Мијуки Комацу Санами

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ „Death Note (2006)”. Box Office Mojo. Приступљено 31. 7. 2024. 
  2. ^ „Official Death Note live-action movie website” (на језику: јапански). Warner Bros. Приступљено 2006-11-19. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]