Пређи на садржај

Слатки пелин

С Википедије, слободне енциклопедије

Слатки пелин
Научна класификација
Царство:
(нерангирано):
(нерангирано):
(нерангирано):
Ред:
Породица:
Племе:
Род:
Врста:
A. annua
Биномно име
Artemisia annua
L. 1753
Синоними[1]
  • Artemisia chamomilla C.Winkl.

Слатки пелин (Artemisia annua) једногодишња је зељаста биљка из рода пелина (Artemisia) који припада породици главочика (Asteraceae). Аутохтона је сорта из умерених подручја Азије, али је због свог медицинског значаја данас раширена широм света, посебно у јужној и Југоисточној Европи и Северној Америци.[2][3][4][5] У природи расте као коровска биљка.

Опис и значај таксона

[уреди | уреди извор]
Цветови слатког пелина

Слатки пелин је једногодишња зељаста биљка из рода пелина. Стабло је усправно и смеђе боје, биљка је прекривена ситним длачицама, а у висину у природи нарасте од 30 до 100 центиметара. Култивисане биљке могу да нарасту до 2 метра. Листови су рашчлањени обично у два или три мања листа, дужине су између 3 и 5 цм.[6] Цветови су појединачни, жућкасто-зеленкасте боје и имају пречник од 2−2,5 цм, а цваст има облик грозда. Плодови су без папуса, пречника између 0,6 и 0,8 мм.[7] Цвета од јула до августа, а семе се формира од августа до септембра. У зависности од климе и географске ширине вегетациони период траје од 190 до 240 дана.

Један од најважнијих хемијских састојака слатког пелина је органско једињење артемисинин чија концентрација у осушеним листовима дивљег слатког пелина износи између 0 и 1,5%.[8] У новим хибридима концентрација овог једињења је нешто виша и износи и преко 2%.

Артемисинин се користи као ефективно средство за лечење маларије, а признат је као такав од стране светске здравствене организације. Коришћење артесуната, полусинтетичког деривата из слатког пелина, за лечење тешких облика маларије је веома истакнуто у бројним медицинским публикацијама. Артесунат је веома делотворан у поређењу са кинином и има мање нежељених ефеката. Његова делотворност се такође показала и код паразитских инфекција као што је шистозомијаза. Такође се користи за ефективно уништавање бактерија, гљивица и неких вируса. Научна истраживања која су усмерена у правцу проналажења лека против рака наводе да има антиканцерогено дејство.

Уље од слатког пелина се последњих година све више у источњачкој медицини користи у лечењу свих врста карцинома и кожних обољења.

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ The Plant List Artemisia annua L.
  2. ^ Flora of China Vol. 19, 20 and 21 Page 523 Sweet Annie, sweet sagewort, armoise annuelle Artemisia annua Linnaeus, Sp. Pl. 2: 847. 1753.
  3. ^ Flora of China Vol. 20-21 Page 691 黄花蒿 huang hua hao Artemisia annua Linnaeus, Sp. Pl. 2: 847. 1753
  4. ^ Flora of Pakistan
  5. ^ Altervista Flora Italiana, Assenzio annuale Artemisia annua L.[мртва веза]
  6. ^ Anonymus. „Artemisia annua (sweet wormwood)”. Royal Botanic Gardens. Архивирано из оригинала 06. 10. 2015. г. Приступљено 25. 11. 2015. 
  7. ^ Forestry, Government of Alberta, Alberta Agriculture and (1. 9. 1993). „Using 1,000 Kernel Weight for Calculating Seeding Rates and Harvest Losses”. www1.agric.gov.ab.ca. Приступљено 15. 11. 2015. 
  8. ^ World Health Organisation (2006). WHO monograph on good agricultural and collection practices (GACP) for Artemisia annua L. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]