Смеђи патуљак

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Смеђи патуљак (мањи објекат) кружи око звезде Gliese 229, која се налази у сазвежђу Зец, око 19 светлосних година од Земље. Смеђи патуљак, Gliese 229b, има масу око 20 до 50 пута већу од масе Јупитера.

Смеђи патуљак (понекад браон патуљак или мрки патуљак) је субстеларни објекат чија маса је испод нивоа неопходног за одржавање фузионих реакција сагоревањем водоника. Смеђи патуљци имају масу између великих планета гасних џинова, и звезда најмање масе; горња граница је између 75[1] и 80 маса Јупитера (). Тренутно траје дебата о томе који критеријум да се користи за разликовање смеђих патуљака од великих планета код смеђих патуљака врло малих маса (~13 ), и да ли је неопходно да су смеђи патуљци доводили до фузије у неком тренутку у својој историји. У сваком случају, смеђи патуљци тежи од 13 врше фузију деутеријума, а они изнад ~65 врше и фузију литијума. Једина планета за коју је познато да кружи око смеђег патуљка је 2M1207b.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Boss, Alan (3. 4. 2001). „Are They Planets or What?” (на језику: енглески). Carnegie Institution of Washington. Архивирано из оригинала на датум 28. 09. 2006. Приступљено 8. 6. 2006. 

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]