Соња Вукашиновић

С Википедије, слободне енциклопедије
Соња Вукашиновић
Соња Вукашиновић на отварању самосталне изложбе, „Актови“ у галерија Арт55, Ниш, 2013.
Лични подаци
Датум рођења1970.
Место рођењаНиш, СФР Југославија
Уметнички рад
ПољеСликарство, Ликовна критика

Соња Вукашиновић Вучковић (Ниш, 1970) српска је уметница. По завршетку Академија уметности у Приштини ступила је на ликовну сцену Србије као сликар и ликовни критичар. Користећи фигуративно сликарство Соња у први план ставља наго женско тело, које је на њеним сликама у динамичној игри покрета, наглашених контура и звучних боја.[1] Члан је УЛУС-а. До сада је излагала не више колективник и седам самосталних изложби у земљи и иностранству. Поред сликарства бави се и ликовном критиком.[2]

Живот[уреди | уреди извор]

Соња Вукашиновић, девојачко Вучковић, рођена је 1. јула 1970. године у Нишу. Осмогодишње школовање завршила је у Нишу. Средњу уметничку школу, „Ђорђе Крстић“, похађала је у Нишу, код професора Момчила Митића. Дипломирала је 1993. године на Факултету уметности у Приштини, одсек за сликарство, у класи професора Химије Ћатовића.

Ради као Виши кустос у Галарији савремене ликовне уметности у Нишу od 1995. године Поред сликатства бави се и ликовном критиком.

Соња Вукашиновић је члан УЛУС-а од 1995. године. Живи и ствара у Нишу.

Ликовно стваралаштво[уреди | уреди извор]

Широким потезима четке и смелим наносима боје, Соња настоји да сликајући актове на њима забележи у истом тренутку страст и емоцију, наге жене и меланхолију њеног живота
Један од Соњиних актова настао као израз тренутног осећања уметнице у коме је форма свесно деформисана

У целокупном сликарском опусу Соње Вукашиновић, и поред доброг познавања сликарског заната, не постоји намера да ликовним сензибилитетом приступи и неким актуелним трендовима већ у први план истиче чисту сликарску материју и једно искрено људско осећање које управља законима њене слике.

Смелим наносима боја и широким потезима четке, Соња настоји да забележи; у једном тренутку, одушевљење, страст, емоцију, а у другом доживљену тугу праћену меланхолијом свакодневног живота. Тако њена дела постају узбудљиви свет у коме се смењују топли црвено-жути и хладни плаво-зелени контрасти боја доведени до напетости. Такође на појединим местима њених слика колорит просто „букти“ од страсних емоција истичући снагу личног доживљаја и индивидуалност израза.

Познато је да су кроз историју уметници различитих временских раздобља проналазили инспирацију у нагом женском телу изражавајући тако, поред доброг познавања чистих сликарских односа, и естетске каноне свог времена. Тако и Соња Вукашиновић крећући се у границама фигуративног сликарства, од самог почетка својих сликарских истраживања проналази властити пут у решавању чистих сликасрких проблема.

Тако је наго женско тело и за Соњу Вукашиновић изазов још од студентских дана, али за њу оно не представља само једну узбудљиву, динамичну игру покрета, звучне боје и наглашене контуре него и израз различитих психичких стања или тренутног осећања.[1] Њени наги женски ликови на моменат престављају трагичне очајнице које вапе за помоћ, а онда се оне трансформишу у кокете изазовног држања наглашених, једрих форми женског тела.

Наглашавајући снагу личне емоције и пулсирање живота, Соњин слободни покрет временом је постао све слободнији, а тежња за редуковањем ликовних елемената све већа тако да се форма свесно деформише.

Самосталне изложбе[уреди | уреди извор]

Година У земљи Година У иностранству
2013.
  • Ниш, Галерија Арт 55, „Актови“.[1]
  • Прокупље, Галерија „Божа Илић“, „Актови“.[3]
2012.
Чикаго, САД
2004.
  • Ниш, Галерија „Рам арт“.
1997.
  • Ниш Галерија СЛУ, Салон 77 .
1993.
1992.

Колективне изложбе[уреди | уреди извор]

Година У земљи Година У иностранству
2012
Скопље, Културно-информативни центар, „Повезивања, Скопље – Ниш — Софија“.[4]

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г д Костић Р., Уводни део каталога за изложбу Соња Вукашиновић у галерији Арт55 у Нишу 2013.
  2. ^ Култура, У: Енциклопедија Ниша, Ниш, 2011.
  3. ^ Radmila Kostić, Slike Sonje Vukašinović u Prokuplju, Art magazin.info (2013)
  4. ^ Балканска културна веза на „Скопском лету", 14. јун 2012.”. Архивирано из оригинала 05. 10. 2018. г. Приступљено 05. 10. 2018. 

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Медији везани за чланак Соња Вукашиновић на Викимедијиној остави