Спасоје Ћузулан

С Википедије, слободне енциклопедије
Спасоје Ћузулан
Лични подаци
Датум рођења(1938-05-05)5. мај 1938.
Место рођењаТребиње, Краљевина Југославија
Датум смрти21. мај 2015.(2015-05-21) (77 год.)
Место смртиОрашје, Република Српска, Босна и Херцеговина
ОбразовањеФилозофски факултет у Сарајеву
Филозофски рад
Школа филозофијеСавремена филозофија
ИнтересовањаСавремена француска филозофија
ИдејеФеноменологија, Деконструкција
Утицаји одЕдмунд Хусерл, Емануел Левинас, Жак Дерида

Спасоје Ћузулан (Требиње, 5. мај 1938Орашје, 21. мај 2015) био је српски професор филозофије на Филозофском факултету у Сарајеву и Филозофском факултету у Никшићу и познати преводилац више дела савремених француских филозофа.

Биографија[уреди | уреди извор]

Спасоје Ћузулан рођен је у Орашју у Поповом пољу код Требиња. Завршио је студије филозофије и латинског језика на Филозофском факултету у Сарајеву 1965. године. Докторску дисертацију под насловом „Метафизичке претпоставке теорије значења и и језика у филозофији Едмунда Хусерла”, одбранио је 1974. године на Одељењу за филозофију и социологију Филозофског факултета у Сарајеву. Године 1972. био је изабран за асистента, 1985. за доцента а 1989. за ванредног професора за предмет Историја нововјековне филозофије. Године 19741975. боравио је у Паризу где је упознао више значајних француских филозофа тог времена: Жан Пол Сартра, Морис Мерло-Понтија, Жака Дериду, Емануела Левинаса, Едгара Морина, чија дела је касније врло успешно преводио на српски језик. Филозофски факултет у Сарајеву напустио је у току рата и живео у Требињу од 1995. до пензије где је предавао предмет Естетика на Академији ликовних умјетности и предмет Историја филозофије на Филозофском факултету у Никшићу, паралелно се врло успешно и плодно бавио превођењем филозофских дела савремених француских филозофа. Ћузулан је једно време био и шеф катедре за филозофију на у рату основаном Филозофском факултету у Источном Сарајеву.

Ћузулан се бавио изучавањем савремене француске филозофије и обогатио је нашу филозофску литературу преводима значајних дела. Преминуо је и сахрањен је у родном Орашју у Поповом пољу 2015. Занимљиво је да је мало Орашје родно место и другог великог српског филозофа и преводиоца филозофских дела (са енглеског и пољског језика) Риста Тубића

Библиографија Спасоја Ћузулана[уреди | уреди извор]

Филозофске студије[уреди | уреди извор]

  • Метафизика изгледа и етички отпор, Сарајево, (1976).

Преведена филозофска дела[уреди | уреди извор]

Списак дела које је превео Спасоје Ћузулан са француског језика:

  • Морис Мерло-Понти: Филозоф и његова сјенка, Сарајево, 1976.
  • Жак Дерида: Истина у сликарству, Свјетлост, Сарајево, 1988.
  • Едгар Морин: Како мислити Европу?, Свјетлост, Сарајево, 1989.
  • Емануел Левинас: Тоталитет и бесконачност, Никшић, Београд, Загреб, 2006.
  • Жак Дерида: Марксове сабласти, Јасен, Никшић, 2004.

Литература[уреди | уреди извор]

Споменица 60. годишњице Филозофског факултета у Сарајеву (1950 – 2010), Филозофски факултет, Сарајево, (2010). стр. 286.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]