Портал:Филозофија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Orange pog.svg Добродошли, погледајте и ове портале Orange pog.svg
ИСТОРИЈА | БИОГРАФИЈА | ЛИНГВИСТИКА | УМЕТНОСТ | АНТИЧКА ГРЧКА |ХРИШЋАНСТВО | ПРАВОСЛАВЉЕ


Портал
ФИЛОЗОФИЈА

Детаљ са фреске Атинска школа, на којој су приказани неки од највећих филозофа Класичне Грчке. Овде се виде Платон и Аристотел (у позадини) и Хераклит и Диоген (напред). Фреску је урадио Рафаел Санти и налази се у Апостолској палати, у Ватикану.

Филозофија је наука која се бави општим и фундаметалним проблемима у вези са реалношћу, постојањем, знањем, вредностима, разумом, умом и језиком.[1][2] Лексикон страних речи и израза дефинише филозофију као „мудрост, научни рад на изграђивању општег погледа на свет и сам тај поглед на свет“.[3]

Реч филозофија долази из старогрчког φιλοσοφία лат. philosophia што у буквалном преводу значи љубав према мудрости.[4][5][3] Питагори се приписују речи филозоф и филозофија. Реч је уведена као супротност софистима — мудрацима важним у античкој Грчкој који су продавали своје знање као учитељи — док се филозофи, као људи који воле мудрост, нису бавили мудрошћу због новца.

Више информација о Филозофији...

Портали на Википедији на српском језику

Референце

  1. Teichman & Evans (1999). стр. 1.
  2. A.C. Grayling (1999). „Editor's Introduction”. Ур.: A.C. Grayling, ed. Philosophy 1: A Guide through the Subject. vol. 1. Oxford University Press. стр. 1—. ISBN 978-0198752431. »The aim of philosophical inquiry is to gain insight into questions about knowledge, truth, reason, reality, meaning, mind, and value. Other human endeavors explore aspects of these same questions, not least art and literature, but it is philosophy that mounts a direct assault upon them...« 
  3. 3,0 3,1 Милан Вујаклија; Лексикон страних речи и израза (издање из 1980); pp. 987.
  4. „Online Etymology Dictionary”. Etymonline.com. Приступљено 22. 8. 2010. 
  5. The definition of philosophy is: "1.orig., love of, or the search for, wisdom or knowledge 2.theory or logical analysis of the principles underlying conduct, thought, knowledge, and the nature of the universe".Webster's New World Dictionary (Second College изд.).