Списак ликова у серији Ред и закон: Одељење за специјалне жртве

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Као и у серији "Ред и закон", и овде постоје глумци који су у главној постави девет или више сезона, а то су:

  • Крис Мелони као Елиот Стејблер (сезоне 1-12)
  • Маришка Харгитеј као Оливија Бенсон (сезоне 1- )
  • Ричард Белзер као Џон Манч (сезоне 1-15)
  • Ден Флорек као Доналд Крејген (сезоне 1-15)
  • Ајс Ти као Одафин Тутуола (сезоне 2- )
  • Б. Д. Вонг као др Џорџ Хуанг (сезоне 4-12)
  • Кели Гидиш као Аманда Ролинс (сезона 13- )

Три члана главне поставе су се појавили и у другим НБЦ-овим серијама. Крејген је био главни лик у серији "Ред и закон" у прве три сезоне, Манч је био главни лик у серији "Одељење за убиства" и појавио се епизодно у серијама "Развој хапшења", "Борба" и "Досије Икс" и у серији канала ХБО "Доушници", а Каботова је била главни лик у серији "Суђење".


Преглед[уреди]

Глумац Лик Сезоне
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Крис Мелони Елиот Стаблер Главни
Маришка Харгитеј Оливија Бенсон Главни
Ричард Белзер Џон Манч Главни Епизодни
Ден Флорек Доналд Крејген Главни Епизодни
Мишел Херд Моник Џефрис Главни
Ајс Ти Одафин Тутуола Главни
Стефани Марч ПО Александра Кабот Главни Епизодни Епизодни Главни Епизодни Епизодни
Б. Д. Вонг др Џорџ Хуанг Епизодни Главни Епизодни Епизодни
Дајен Нил ПОТ Кејси Новак Главни Епизодни
Тамара Тјуни др Мелинда Ворнер Епизодни Главни Епизодни Епизодни
Адам Бич Честер Лејк Епизодни Главни
Микајла Мекманус ПОТ Ким Грејлек Главни
Кели Гидиш Аманда Ролинс Главни
Дени Пино Николас Амаро Главни
Раул Еспарза ПОТ Рафаел Барба Епизодни Главни
Питер Сканавино Доминик Кариси Главни
Филип Винчестер ПОТ Питер Стоун Главни
Џејми Греј Хајдер Катриона Тамин Главни


Ликови[уреди]

Елиот Стејблер[уреди]

Елиот Стејблер
Прво прик.„Наплата“ (С01Е01)
Последње прик.„Димљени“ (С12Е24)
ИзмислиоДик Вулф
ТумачКрис Мелони

Елиот Стејблер је био виши детектив у 16. станици на Менхетну, познатијој и као Одељење за специјалне жртве, која истражује сексуалне злочине. Он је један од оригиналних чланова тима. Стаблер је бивши морнар и посвећен детектив, има 97 посто затворених случајева, али његова посвећеност може да се претвори у опсесију и да га изазове да лично преузме случајеве. Његова посвећеност послу га је начинила метом за неколико БУК-ових истрага у току своје 12-годишње каријере у одељењу. На почетку серије, ожењен је и има четворо деце. Раздвајао се од своје супруге Кејти током 7. и 8. сезоне, али су се помирили након што је она затруднела са својим петим дететом. Елиот је католик, што понекад компликује случајеве на којима ради, али му и помаже да формира блиско пријатељство са ПОТ Новак. Његова партнерка је Оливија Бенсон са којом је уопште има добар радни однос, али то није без тензија и трења, поготово у току 7. и 8. сезоне када су раздвојени као партнери на неко време. Капетан Крејген је натерао оба детективи да разговарају са психијатром, др. Ребеком Хендрикс, како би се утврдило да ли могу да наставе да раде као партнери. Др Хендрикс је рекла Крејгену да треба да их раздвоји само ако жели да изгуби два најбоља детектива.

На почетку тринаесте сезоне је откривено да је Стејблер дао отказ.

Оливија Бенсон[уреди]

Оливија Бенсон
Прво прик.„Наплата“ (С01Е01)
ИзмислиоДик Волф
ТумачМариска Хергитеј

Оливија Бенсон је детектив на Менхетну у Одељењу за специјалне жртве, у којем истражује сексуалне злочине. Она је, пре свега, у партнер Елиота Стаблера, све док он није отишао након 12. сезоне. Она је јака, емпатична и потпуно посвећена свом послу, до те мере да понекад изгледа као да има јако малог личног живота. Њена посвећеност понекад донесе праву пустош на њеном емотивном стању јер саосећа са жртвама сексуалног злостављања, пошто је као мала силована, а касније је била жртва сексуалног злостављања док је била на тајном задатку у 9. сезони. Она је дозволила да саосећа са жртвама злостављања и понекад је то утицало на професионално расуђивање и ометало њену способност да остане непристрасна.

У 13. сезони детективи Бенсон и Тутуола су виши детективи у станици. Током првих неколико епизода 13. сезоне она се борила да изађе на крај са одласком Стаблера тако што је више оштра и полемичка, као што се види када је напала ПОТ Новак јер је "изгубила живце", након што је Новакова рекла да је Бенсон "ван". Њен други партнер од 13. до 16. сезоне је био Ник Амаро, али се види и да ради са Тутуолом и детективком Амандом Ролинс с времена на време.

Након пензионисања наредника Манча почетком 15. сезоне, капетан Крејген јој препоручује да треба да полаже испит за наредника, као и да је сада она његова десна рука. У епизоди, "Анониман силоватељ", она најављује да има положен испит и да је званично наредник. Након Крејгеновог одласка у пензију, она постаје вд шеф одељења док је накнадно унапређена у поручника у 17. сезони и званично преузима команду над јединицом. На крају 15. сезоне је постала удомитељка Нои Портеру, а формално га је усвојила на крају 16. сезоне.

Била је талац у току 17. сезоне (у епизоди "Кућни инцидент"), али је спашена неповређена. Убрзо након тога, она је започела везу са капетаном УБК-а Едом Такером.

Џон Манч[уреди]

Џон Манч
Прво прик.„Наплата“ (С01Е01)
Последње прик.„Модни злочини“ (С17Е20)
ИзмислиоДик Волф
ТумачРичард Белзер

Џон Манч је био детектив, а касније и наредник у Одељењу за специјалне жртве на Менхетну. Као теоретичару завере и посвећеном детективу, Манчу је први партнер био Брајан Кесиди (Дин Винтерс), кога је сматрао као неку врсту млађег брата. Када је Кесиди напустио половином 1. сезоне, Манчу је накратко била партнерка Моник Џефриас (Мишел Херд), а затим Одафин Тутуола (Ајс Ти). У почетку су њих двојица били к'о рогови у врећи, али постепено су се заволели и почели да поштују један друго.

Будући да је унапређен у наредника почетком 9. сезоне, Манч је узео више водећу улогу и мање истражује на терену, делимично због чињенице да је Тутуоли партнер био детектив Лејк у 9. сезони. Након Лејковог одласка на крају 9. сезоне, Манч почиње поново да ради са Тутуолом, док повремено ради и као шеф кад је Крејген био одсутан. У 13. сезони Манч се најчешће види у станици како помаже са испитивањима и истраживањима, пошто је Тутуоли партнерка постала детективка Ролинс. Он наставља да ради као шеф одреда када је Крејген био одсутан. У 14. сезони Манч је привремено био распоређен у Јединицу за нерешене случајеве након што је решио случај отмице детета деценију стар у епизоди "Бдење на Менхетну". Он се враћа у Одељење у епизоди "Тајне ексхумиране" у којој поново отвара нерешени случај силовања из '80. да тим истражи. Манч је поднео папире за одлазак у пензију након догађаја у епизоди "Америчка трагедија", а формално је напустио одељење у епизоди "Земља чуда".

Манч је прихватио положај у канцеларији окружног тужиоца као истражитељ.

Напомена[уреди]