Тешан Подруговић

С Википедије, слободне енциклопедије
Тешан Подруговић
Датум рођења1783.
Место рођењаКазанци
Датум смрти1815.
Место смртиСремски Карловци

Тешан Подруговић (1783-1815. године) био је један од српских народних пјевача. Од њега је Вук Стефановић Караџић записао велики број народних пјесама. Тешан Подруговић је био пјевач ког је Вук највише цијенио.[1]

Родом је из села Казанаца, Стара Херцеговина у Црној Гори на граници са Источном Херцеговином. [2]По оцу се презивао Гавриловић.

Надимак Подруг (односно Подруговић) је добио зато „што је био по другога човека“. (високог стаса).[3]

Убијен је од Турака у околини Сребренице, Босна, 1815. године.[2]

Песме (преко 20) је казивао Вуку у Срему почетком 1815. године.[2] Од Тешана Подруговића Вук је записао сљедеће народне пјесме:

и друге.

Осим пјесама, Вук је од Тешана, који је био и изврстан приповједач, записао и двије приповијетке: шаљиву причу "Међед, свиња и лисица" и једну од најнеобичнијих и најбољих српских народних бајки: "Међедовић". Тешан није правио нове пјесме, већ је само стварао редакције постојећих. Најчешће је пјевао о Марку Краљевићу.

Главне одлике Тешановог пјевачког стила су јасност и прегледност излагања и хумор. Вук је као његову главну врлину истакао да је „пјесме разумијевао и осјећао“ и да их је знао лијепо „по реду“ казивати. Тешан је за Вука био идеал народног пјевача.

Тешан Подруговић је често пјевао о сјају средњег вијека у српској историји. Његови јунаци су се одликовали не само храброшћу, него и љепотом стаса и сјајем изгледа и одијела. Међутим, велељепност његових историјских казивања често је осјенчена и ублажена хумором. Тешан је несумњиво најизразитији хумориста међу Вуковим народним пјевачима и приповједачима. Вук је о његовом смислу за хумор рекао да је он „радо којешта весело и шаљиво приповиједао“. Тешан је имао једну особину свих истинских хумориста коју је и Вук примијетио, да се он никад није сам смијао својим причама, него је увијек био „све мало као намрштен“.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Konatarević, Predrag (2018-10-19). „Ko je bio Tešan Podrugović (biografija)”. Zrno znanja (на језику: српски). Приступљено 2021-01-23. 
  2. ^ а б в Милисавац, Живан, ур. (1984). Југословенски књижевни лексикон (2. изд.). Нови Сад: Матица српска. стр. 639. 
  3. ^ "Даница", забавник, Беч 1827.