Источна Херцеговина

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Источна Херцеговина је географска област која се простире између Западне Херцеговине на западу, од које је дијели ријека Неретва, Старе Херцеговине на истоку, и Приморја на југу. Ова регија представља територију источне обале ријеке Неретве централног дијела Херцеговине. Културни и економски центар ове микрорегије је Требиње. У средњем вијеку је на овом простору постојала област Травунија.

Географија Источне Херцеговине[уреди]

Економско-привредно и културно средиште, и главни и највећи град Источне Херцеговине је Требиње, који је удаљен само 30 километара од морске обале. Остали већи градови су Билећа, Гацко, Љубиње и Невесиње.

Око 90% Источне Херцеговине административно припада Републици Српској. Општине ове регије су:

Крашка поља[уреди]

Крашка поља на подручју Источне Херцеговине су Билећко поље, Љубињско поље, Гатачко поље, Дабарско поље, Невесињско поље, Планско поље, Попово поље и Фатничко поље.

Становништво[уреди]

Данашње становништво Источне Херцеговине је већински српско.

Култура[уреди]

Културни центар Источне Херцеговине је Требиње. Музеј Херцеговине у Требињу је централна регионална музејска институција Источне Херцеговине. У Источној Херцеговини се налази сједиште Епархије Захумско-херцеговачке и Приморске.

Историја[уреди]

Источна Херцеговина у Републици Српској[уреди]

(Источна) Херцеговина у Републици Српској

Источна Херцеговина у Републици Српској је дио Источне Херцеговине који припада Републици Српској. Ово је највећи дио регије и њој припада око 90% регије.

Источна Херцеговина у Федерацији БиХ[уреди]

Источна Херцеговина у Федерацији БиХ је дио Источне Херцеговине који припада Федерацији Босне и Херцеговине. Овај дио представља само око 10% регије.

Види још[уреди]

Литература[уреди]