Учитељски факултет Универзитета у Новом Саду

С Википедије, слободне енциклопедије

Учитељски факултет на мађарском наставном језику (мађ. Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar скраћено MTTK)[1] у Суботици најмлађа је високошколска институција Универзитета у Новом Саду[2] у чијем саставу се налази од 2006. године. Факултет је настао осамостаљивањем суботичког одељења Педагошког факултета у Сомбору у оквиру којег је реализована настава на мађарском језику.

Историја[уреди | уреди извор]

Претечу образовања учитеља на мађарском језику у Суботици представља државна учитељска школа основана 1871. године из које је након Другог светског рата настала Педагошка академија као виша школа за образовање учитеља. Након 1993. године образовање будућих учитеља реализује се искључиво у оквиру тада новоосонованог Учитељског факултета у Сомбору, данашњег Педагошког факултета,[3] да би осамостаљивањем суботичког одељења овог факултета настао Учитељски факултет на мађарском наставном језику у Суботици, као прва државна високошколска институција на мађарском наставном језику у Републици Србији.[4]

Научноистраживачки рад[уреди | уреди извор]

Факултет обавља научноистраживачки рад у области друштвено-хуманистичких наука у циљу развоја науке и стваралаштва, унапређивања делатности високог образовања, односно унапређења квалитета наставе, усавршавања научног подмлатка, увођења студената у научноистраживачки рад и стварање материјалних услова за рад и развој Факултета и Универзитета. Научноистраживачка делатност Факултета усмерена је на израду научних и стручних пројеката за директне кориснике, на истраживачке пројекте с иностраним установама у оквиру међународне сарадње као и на ндивидуалне пројекте истраживачког рада наставника који своје резултате истраживања објављују у зборницима Факултета, књигама, часописима и осталим издањима. Настава се одвија на два нивоа студија, кроз основне академске и мастер академске студије у складу са Болоњском декларацијом.

Бивши декани факултета:

Каталин Каић 2006−2012
Марта Такач 2012−2014
Јосип Лепеш 2014−2017
Joсип Ивановић 2017–

Студије[уреди | уреди извор]

Смерови[уреди | уреди извор]

Основне академске студије (4 године)
Дипломирани учитељ
Дипломирани васпитач
Дипломирани комуниколог
Васпитач

Мастер академске студије (1 година)
Мастер учитељ
Мастер васпитач

Пријемни испит и услови уписа[уреди | уреди извор]

Право на конкурс за упис у прву годину основних студија имају кандидати који имају завршену средњу школу свих занимања у четворогодишњем трајању. Сви кандидати подлежу провери склоности и способности који је елиминационог карактера и полажу пријемни испит. Тест склоности и способности подразумева проверу: Музичких способности Говорних способности Физичких способности

Пријемни испит подразумева проверу знања из: Мађарског језика и књижевности Тест из опште културе и инофрмисаности

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ „Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar” (на језику: мађарски). Приступљено 2022-12-03. 
 2. ^ Univerzitet u Novom Sadu
 3. ^ Образовање учитеља некада и данас. Међународна научна конференција – зборник радова конференције. Учитељски факултет на мађарском наставном језику, Суботица. 2008. ISBN 978-86-87095-01-4. стр. 5-15. .
 4. ^ Évkönyv 2008. Учитељски факултет на мађарском наставном језику, Суботица, 2009, ISSN 1452-8118 pp. 205–207.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

 1. Учитељски факултет на мађарском наставном језику
 2. Универзитет у Новом Саду
 3. Évkönyv (часопис)
 4. Módszertani közlöny(часопис)
 5. Конференције
 6. YouTube
 7. Facebook