Франтишек Дастих

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Франтишек Дастих (чеш. František Dastich, 28. септембра 1895., Хејчин код Оломоуца, Аустроугарска1964. Асториа, САД) је био припадник чехословачких легија у Првом светском рату и бригадни генерал Чехословачке армије.

Дастих је студирао гимназију у Оломоуцу. 1915. је ступио у аустроугарску војску, где се борио прво на српском фронту, па касније на источном фронту. Код Берестечека је био заробљен руском армијом и касније ступио у легионерске редове. 1917. су га послали на школовање у Војну школу у Париз, где је отпутовао из Русије преко Архангелска. После завршетка Првог светског рата се вратио у новопроглашену Чехословачку републику. Са обзиром на то, да је држава одмах ушла у сукоб са својим суседима, Дастих је прво послат у рат са Пољском, па касније у јужну Словачку, где се чехословачка армија борила са мађарском војском. Добио је чин капетана. Када су се ратови завршили Дастих се вратио у Француску и завршио своје војно школовање. 1931. је добио чин потпуковника и о три године ступио у војну обавештајну службу. Председник Бенеш га послао исте године у СССР, где је провео четири године на чехословачкој амбасади. Све до почетка Другог светског рата је радио у чехословачком министарству одбране.

1944. је ступио у протифашистичку борбу на чешкој територији. Маја 1945. је учествовао у устанку против немачких окупатора у Хумполецу. После рата је постао бригадни генерал и служио на бројним војним мисијама Чехословачке армије прво у Немачкој, па у Мађарској. Његову војну каријеру је завршио долазак комунистичке партије на власт 1948. Отишао је прво у Француску, па на крају у САД, где је 1964. умро.

Спољашње везе[уреди]