Франтишек Дастих

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Франтишек Дастих (чешки: František Dastich, 28. септембра 1895., Хејчин код Оломоуца, Аустроугарска1964. Асториа, САД) је био припадник чехословачких легија у Првом светском рату и бригадни генерал Чехословачке армије.

Дастих је студирао гимназију у Оломоуцу. 1915. је ступио у аустроугарску војску, где се борио прво на српском фронту, па касније на источном фронту. Код Берестечека је био заробљен руском армијом и касније ступио у легионерске редове. 1917. су га послали на школовање у Војну школу у Париз, где је отпутовао из Русије преко Архангелска. После завршетка Првог светског рата се вратио у новопроглашену Чехословачку републику. Са обзиром на то, да је држава одмах ушла у сукоб са својим суседима, Дастих је прво послат у рат са Пољском, па касније у јужну Словачку, где се чехословачка армија борила са мађарском војском. Добио је чин капетана. Када су се ратови завршили Дастих се вратио у Француску и завршио своје војно школовање. 1931. је добио чин потпуковника и о три године ступио у војну обавештајну службу. Председник Бенеш га послао исте године у СССР, где је провео четири године на чехословачкој амбасади. Све до почетка Другог светског рата је радио у чехословачком министарству одбране.

1944. је ступио у протифашистичку борбу на чешкој територији. Маја 1945. је учествовао у устанку против немачких окупатора у Хумполецу. После рата је постао бригадни генерал и служио на бројним војним мисијама Чехословачке армије прво у Немачкој, па у Мађарској. Његову војну каријеру је завршио долазак комунистичке партије на власт 1948. Отишао је прво у Француску, па на крају у САД, где је 1964. умро.

Спољашње везе[уреди]