Франтишек Купка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Франтишек Купка

Frantisek Kupka 1928.jpg

Информације
Датум рођења 23. септембар 1871.
Место рођења Опочно (Аустроугарска)
Датум смрти 24. јун 1957.
Место смрти Путо (Француска)
Дела

Франтишек Купка (чеш. František Kupka; Опочно, 23. септембар 1871Путо, 24. јун 1957) је био чешки сликар и графичар, један од оснивача савремене апстрактне уметности. Његов однос ка музици и поезији га је предодредио за реализацију уметничког правца орфизма. Већину времена у свом животу је провео у Француској. Био је и илустратор- графичар и својим се делом уписао у чешку и светску графичку уметност.

Биографија[уреди]

Родио се као пето дете административног радника у општини Опочно и младост је проживео у Добрушки под Орлицким горама где је изучио за седлара, али је већ тада сликао слике светаца. Био је сликарски јако талентован и на наговор породичног пријатеља није се посветио свом занату и послали су га најпре у занатску школу у Јаромјержу 1886. године.

После је похађао прашку Академију ликовних уметности 1887. године где је био ђак професора Франтишка Секвенса до 1891. године да би отишао у Беч где је остао до 1895. године када су га послали као свог стипендисту у Париз.

За време студија на Школи лепих уметности у Паризу зарађивао је сликајући плакате, подучавао је религиу и наступао је као спиритуалистички медијум и био присталица источњачких филозофија мистицизма. 1914. је добровољно отишао на фронт и код битке на реци Аисни је био рањен и добио одликовање и за своје заслуге је добио чин капетана. Помагао је у организовању чехословачке легије у Француској и после повратка у Париз је основао тзв. Чешку колонију, чији је био и председник. После рата је био именован за професора прашке Академије ликовних уметности где је 1920. предавао. После је предавао и у Паризу где је подучавао чехословачке стипендисте.

За време свога живота је имао много изложби и добио је многа признања за своје дело. Већину свог живота је провео у париском предграђу Путенаукс где је и 24. јуна 1957. године и умро.

Дело[уреди]

Цело дело Франтишека Купку се у свој завршни изглед стварало од почетничког описног реализма кроз утицаје уметничких тенденција које су биле на залазку, ка коначном наступу апстракције која је код њега имала свој специфичан израз и законитости. У њој је ишло о разраду теме о покрету. У почетку је имао у својим нефигуративним сликама реалистичке подлоге док није дошао у "чисту апстракцију“. Важан елемент је био његов однос према музици који је водио ка настанку орфизма.

За сада највећи преглед његове уметности је био у Јапану 1994. године. Године 1998. је била његова последња домаћа изложба у Народној галерији у Прагу.

Најпознатија дела[уреди]

  • Студије Топла и Хладна хроматика
  • Циклус Вертикални цртежи
  • Циклус Покретне графике
  • Око једне тачке
  • Двобојна фуга
  • Циклус Катедрала
  • Равни у боји

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :