Пређи на садржај

Франциск Скарина

С Википедије, слободне енциклопедије
Франциск Скарина
Франциск Скарина
Датум рођењаоко 1490.
Место рођењаПолоцк
Датум смртиоко 1551.
Место смртиПраг
Занимањеучитељ, лекар, преводилац

Франциск Скарина (блр. Францыск Скарына; Полоцк, око 1490Праг, око 1551) био је белоруски учитељ, лекар, један од првих преводиоца Библије на ћирилици у источној Европи, пионир у издаваштву, утемељитељ белоруског књижевног језика и белоруске културе.

Потиче из трговачке породице у тада литванском, а данас белоруском граду Полоцку. Студирао је на универзитету у Кракову и докторирао медицину на универзитету у Падови.

Године 1517. у Прагу је започео објављивати властити превод Библије на црквенословенским језиком у ком је било много примеса народног језика, којим су тада говорили Белоруси. Тада још није постојао службени белоруски језик, а овај превод Библије је много утицао на његов развој и појаву других књига на белоруском језику. Његов превод Библије је један од првих превода Библије штампаних на ћирилици, али не и први.

У Вилњусу је основао прву штампарију на том подручју 1522. године. Прва штампана књига био је приручник за путовања. Ускоро се штампарија затворила, а Скарина је остатак живота провео као лекар Фердинанда I који је био и аустроугарски краљ.

По Франциску Скарини названа је једна од главних улица у Минску, главном граду Белорусије. Њему у част постоје Ред и Медаља за посебне заслуге. По њему су назване многе културне институције у Белорусији, као и белоруска библиотека у Лондону.

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]