Франциск Скарина

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Франциск Скарина
Skaryna 1517.jpg
Франциск Скарина
Датум рођењаоко 1490.
Место рођењаПолоцк
Датум смртиоко 1551.
Место смртиПраг
Занимањеучитељ, лекар, преводилац

Франциск Скарина (блр. Францыск Скарына; Полоцк, око 1490Праг, око 1551) био је белоруски учитељ, лекар, један од првих преводиоца Библије на ћирилици у источној Европи, пионир у издаваштву, утемељитељ белоруског књижевног језика и белоруске културе.

Потиче из трговачке породице у тада литванском, а данас белоруском граду Полоцку. Студирао је на универзитету у Кракову и докторирао медицину на универзитету у Падови.

Године 1517. у Прагу је започео објављивати властити превод Библије на црквенословенским језиком у ком је било много примеса народног језика, којим су тада говорили Белоруси. Тада још није постојао службени белоруски језик, а овај превод Библије је много утицао на његов развој и појаву других књига на белоруском језику. Његов превод Библије је један од првих превода Библије штампаних на ћирилици, али не и први.

У Вилњусу је основао прву штампарију на том подручју 1522. године. Прва штампана књига био је приручник за путовања. Ускоро се штампарија затворила, а Скарина је остатак живота провео као лекар Фердинанда I који је био и аустроугарски краљ.

По Франциску Скарини названа је једна од главних улица у Минску, главном граду Белорусије. Њему у част постоје Ред и Медаља за посебне заслуге. По њему су назване многе културне институције у Белорусији, као и белоруска библиотека у Лондону.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]