Фудбалска репрезентација Занзибара

С Википедије, слободне енциклопедије
Занзибар
СавезФудбалски савез Занзибара
КонфедерацијаКАФ (Африка) & НФ Борд
СелекторХемед Сулејман
Фифин кодЗанзибар ZAN
Основна опрема
Резервна опрема
Прва међународна утакмица
 Тангањика 3:1 Занзибар
(Дар ес Салам, Тангањика; 18. септембар 1947)
Највећа победа
 Занзибар 3:0 Танзанија 
(Кенија, 10. октобар 1967)
Највећи пораз
 Кенија 10:0 Занзибар
(Кенија 1961)
Светско првенство
Наступибез учешћа
Афрички куп нација
Наступибез учешћа

Фудбалска репрезентација Занзибара (енгл. Zanzibar national football team; арап. منتخب زنجبار لكرة القدم; свах. Timu ya Taifa ya Kandanda ya Zanzibar inaanzishwa) национални је фудбалски тим који на међународној фудбалској сцени представља танзанијску полу-аутономну област Занзибар. Делује под ингеренцијом Фудбалског савеза Занзибара који је основан 1926, и који има статус придруженог члана КАФ од 2004. године.

ФИФА кôд земље је ZAN, националне боје су жута и црна, а домаће утакмице екипа игра на стадиону Аман у Занзибару капацитета око 15.000 места.

Све до 1964. и уједињења Занзибара са Тангањиком и стварања савезне државе Танзаније, ФС Занзибара је имао статус пуноправног члана КАФ. Какно тамошњи фудбалски савез није члан ФИФА, репрезентација Занзибара нема право да наступа на светским и континенталним првенствима, али имају право наступа на регионалним такмичењима. Занзибарски клубови имају право наступа на континенталним такмичењима независно од Танзаније.

У марту 2017. ФСЗ је постао пуноправним и 55. чланом КАФ, међутим на инсистирање челних људи из ФИФА одлука о чланству је повучена свега неколико месеци касније. [1][2]

Репрезентација се такмичи на првенству земаља централне и источне Африке (ЦЕЦАФА куп) на ком је 1995. освојила титулу победника, што је највећи успех занзибарског фудбала у историји. ФСС је такође и члан НФ борда, међународне фудбалске конфедерације која окупља фудбалске федерације и ентитете који нису чланови ФИФА-е.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Zanzibar admitted as full member of African soccer body”. indianexpress.com. Indian Express. 16. 3. 2017. Приступљено 16. 3. 2017. 
  2. ^ „Zanzibar loses Caf membership in embarrassing U-turn”. bbc.com. British Broadcasting Corporation. 21. 7. 2017. Приступљено 23. 7. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]