Цетињски октоих

Из Википедије, слободне енциклопедије
Октоих
Oktoih01.jpg
Насловна страница Октоиха - првогласника
Настанак и садржај
Аутор седам монаха на челу јеромонаха Макарија
Земља Кнежевина Зета
Језик српски-црквенословенски
Жанр богослужбена књига
Издавање
Датум
издавања

4. јануара 1494. године

Октоих, назван по мјесту штампања Цетињски октоих - осмогласник (октоих), штампан у 4. јануара 1494.[1] у Ободској штампарији. Димензије 254 * 186 mm, обим 269 листова (538 страна). Штампан је на папиру у двије боје (црна и црвена), у стилу ренесансе. Украшен иницијалима и заставицама, на насловној страни заставица са укомпонованим грбом Црнојевића и иницијалом П. Штампање и украшавање Октоиха извело је седам монаха под будним оком јеромонаха Макарија у Ободској штампарији. Штампарија је позната као Штампарија Црнојевића, прва јужнословенска (самим тим и српска) ћирилична штампарија и прва државна штампарија у свијету. Октоих је штампан у релативно великом броју, од чега је до данас сачувано 105 примјерака. То указује жељу издавача да књига буде дистрибуирана и у околне крајеве.

Занимљивости[уреди]

Лист „Оногошт“ у броју 27. из 1899. године доноси писмо из Загреба, (данашња Хрватска), гдје тадашњи премијер Велике Британије Вилијам Гледстон износи мишљење да су Срби имали на Ободу штампарију прије Оксфорда и других сличних научних центара у Европи.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Samardžić, Radovan (1892). Istorija srpskog naroda: Doba borbi za očuvanje i obnovu države 1371-1537. Srpska knjiiževna zadruga. стр. 419. Приступљено 17 December 2013. »Прва књига коју су одштампали био је Октоих првогласник, који је завршен 4. јануара 1494. године.«