Цетињски октоих

С Википедије, слободне енциклопедије
Октоих
Oktoih01.jpg
Насловна страница Октоиха — првогласника
Настанак и садржај
Ауторседам монаха на челу јеромонаха Макарија
ЗемљаЗета
Језикцрквенословенски
Жанрбогослужбена књига
Издавање
Датум
издавања

4. јануара 1494. године

Цетињски октоих првогласник, односно Цетињски осмогласник од првог до четвртог гласа је најстарија српска штампана књига [1] која је објављена 4. јануара 1494. године у Штампарији Црнојевића на Цетињу.[2]

Археографски опис

Реч је о октоиху првогласнику (I-IV глас), димензија 254 * 186 mm и обима 269 листова (538 страна). Штампан је на папиру у двије боје (црна и црвена), у стилу ренесансе. Украшен иницијалима и заставицама, на насловној страни заставица са укомпонованим грбом Црнојевића и иницијалом П. Штампање и украшавање Октоиха првогласника извело је седам монаха под будним оком јеромонаха Макарија у Ободској штампарији. Штампарија је позната као Штампарија Црнојевића, прва српска[3] и јужнословенска ћирилична штампарија и прва државна штампарија у свијету. Октоих је штампан у релативно великом броју, од чега је до данас сачувано 105 примјерака. То указује жељу издавача да књига буде дистрибуирана и у околне крајеве.

Поред Цетињског октоиха првогласника на Цетињу је у исто време штампан и Цетињски октоих петогласник (V-VIII глас), који је сачуван у свега неколико непотпуних примерака.[4]

Занимљивости

Лист „Оногошт“ у броју 27. из 1899. године доноси писмо из Загреба, (данашња Хрватска), гдје тадашњи премијер Велике Британије Вилијам Гледстон износи мишљење да су Срби имали на Ободу штампарију прије Оксфорда и других сличних научних центара у Европи.

Види још

Референце

  1. ^ „МАЛИ ПОДСЕТНИК ИЗ ИСТОРИЈЕ СРПСКЕ КЊИГЕ (1) Светионици у раздобљу таме”. nacionalnarevija. Приступљено 2. 7. 2020. 
  2. ^ Медаковић 1993, стр. 425-430.
  3. ^ „Obodska stamparija - Budimir Aleksic”. www.njegos.org. Приступљено 2021-06-16. 
  4. ^ Душанић 1973, стр. 89-93.

Литература

Спољашње везе