Момчило Спремић

С Википедије, слободне енциклопедије
Момчило Спремић
Лични подаци
Датум рођења(1937-08-29)29. август 1937.(86 год.)
Место рођењаДоња Бадања, Краљевина Југославија

Момчило Спремић (Доња Бадања код Лознице, 29. август 1937) српски је историчар, универзитетски професор и академик.

Биографија[уреди | уреди извор]

Основну школу и гимназију завршио је у родном крају. Дипломирао је на групи за историју Филозофског факултета у Београду где је 1965. магистрирао са тезом Турски трибутари у XIV и XV веку и докторирао са дисертацијом Дубровник и Арагонци 1442-1495 (ова дисертација објављена је као књига на српском и италијанском).[1]

Његов рад везан је за Филозофски факултет у Београду. На овом факултету је 1962. изабран за асистента, 1970. за доцента, 1976. за ванредног и 1983. за редовног професора. Предавао је Општу историју средњег века и Латинску палеографију са дипломатиком. Био је на Специјализацији на Универзитету у Стразбуру код професора Ф. Тиријеа и на Историјском институту у Напуљу.[2] Био је продекан Филозофског факултета и управник одељења за историју.

Бави се историјом Србије и осталих балканских земаља као и историјом Средоземља (пре свега Шпаније и Италије) у позном средњем веку. Тридесет година је истраживао у Дубровачком архиву али и у архивима Барселоне, Венеције, Рима и Париза. Објавио је преко 250 научних радова у Србији/Југославији, као и у Италији, Аустрији, Немачкој, Холандији, Француској.[3] За књигу Деспот Ђурађ Бранковић и његово доба добио је Награду за науку Вукове задужбине. Његови најзначајнији радови објављени су у књизи Прекинут успон, српске земље у позном средњем веку.

Награде[уреди | уреди извор]

Одабрана дела[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Спремић, Момчило (2005). Прекинут успон: српске земље у позном средњем веку. Београд: Завод за уџбеника и наставна средства. стр. 451. 
  2. ^ Спремић, Момчило (2005). Прекинут успон: српске земље у позном средњем веку. Београд: Завод за уџбеника и наставна средства. стр. 451. 
  3. ^ Спремић, Момчило (2005). Прекинут успон: српске земље у позном средњем веку. Београд: Завод за уџбеника и наставна средства. стр. 451. 
  4. ^ „Smederevo pod prstima” (на језику: српски). Web site of Smederevo. Архивирано из оригинала 06. 11. 2011. г. Приступљено 8. 5. 2011. „SVETOSAVSKU POVELjU ZA 2009. GODINU DOBILI SU:..2. AKADEMIK PROF. DR MOMČILO SPREMIĆ Svojim životnim delom "Despot Đurađ Branković i njegovo doba" dao je neprocenjivi doprinos istraživanju srpske despotovine i Smedereva kao njenog glavnog grada. . 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]