Црвени трагопан

С Википедије, слободне енциклопедије

Црвени трагопан
Tragopan satyra
Научна класификација уреди
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Galliformes
Породица: Phasianidae
Потпородица: Phasianinae
Род: Tragopan
Врста:
T. satyra
Биномно име
Tragopan satyra
Linnaeus, 1758

Црвени трагопан (лат. Tragopan satyra) је врста птице из рода трагопана (лат. Tragopan) који припада породици фазана (лат. Phasianidae).

Опис[уреди | уреди извор]

Мужјак црвеног трагопана
Женка црвеног трагопана

Мужјаци имају живописно перје. Глава им је црне боје, око очију су плаве боје, груди су црвене боје са белим тачкама оивиченим црном бојом, а остатак тела им је смеђе и црвене боје са белим тачкама оивиченим црном бојом. У време сезоне парења имају плаве кожне рогове и кожну кесу на грлу, која кад је надувају буде у средини тамноплаве боје са светлоплавим тачкама, а по ивицама буде шарена, црвене и светлоплаве боје. Достижу дужину од око 70 cm и масу од 1,5 до 2 kg.

Женке имају једнолично перје, смеђе боје са светлосмеђим тачкама. Оне су нешто мање од мужјака и достижу дужину од око 58 cm и масу од 1 до 1,5 kg.

Распрострањеност и станиште[уреди | уреди извор]

Насељавају падине Хималаја, на територији Индије, Кине (Тибета), Непала и Бутана. Станиште су им влажне храстове и шуме рододендрона. Лети су насељени на надморској висини између 2.400 и 4.250 метара, а зими на око 1.800 метара.

Размножавање[уреди | уреди извор]

Јаје црвеног трагопана (Tragopan satyra)

Мужјаци у време сезоне парења пред женкама изводе плес, при чему надувавају рогове и кесу на грлу и великом брзином померају главу и крила горе-доле, а на крају плеса се усправљају и издужују до максимума.[2]

Гнезде се од маја до јуна. Гнезда праве на дрвећу или на земљи. Женка полаже од 4 до 8 јаја, а инкубација траје 28 дана. У гајењу младих учествују оба родитеља.

Угроженост[уреди | уреди извор]

У поређењу са осталим врстама трагопана, црвени таргопан је најмање угрожен. Верује се да је популација умерено мала, а претњу по опстанак врсте представља лов и губитак станишта на већем делу територије коју насељава.[3]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2016). Tragopan satyra. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 10. 9. 2019. 
  2. ^ Smith, C. Barnby. (1912). „The display of the Satyr Tragopan Pheasant, Ceriornis satyra” pp. 153–155.
  3. ^ „Satyr Tragopan (Tragopan satyra) - BirdLife species factsheet”. Архивирано из оригинала 15. 10. 2012. г. Приступљено 07. 01. 2017. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]