Црква Бојана

Из Википедије, слободне енциклопедије
Светска баштина Унеска
Црква Бојана
Назив на званичном списку светске баштине
Boyana Church 2 TB.JPG
Локација  Бугарска
Тип културна
Критеријум ii, iii
Референца 42
Унеско регија Европа
Историја уписа у светску баштину
Упис 1979 (3. седница)
Црква Бојана на мапи Бугарске
Црква Бојана
Црква Бојана
Црква Бојана на карти Бугарске
Фреске у унутрашњости

Црква Бојана или Црква светог Николе и Пантелејмона је средњовековна бугарска црква која се налази у предграђу Бојана, Софија. Црква се састоји од три зграде, грађене у 10. веку, 13. веку и 19. веку.

Црква дугује своју светску славу фрескама из 1259. године. Оне се налазе у другом слоју преко слика из ранијих векова и представљају један од најпотпунијих и изванредно сачуваних споменика источноевропске средњовековне уметности. На зидовима цркве осликано је 89 сцена са 240 људских фигура. Сликар је још непознат, али потиче од сликара који су обучавани у Турновској сликарској школи.

Укупно 18 сцена у нартексу осликавају живот светог Николе. На фрескама се препознају детаљи из свакодневног живота. У „Чуду на мору“ брод и шешири морнара подсећају на млетачку флоту. Портрети ктитора цркве – Калојана и Десиславе, као и бугарског цара Константина Тиха и царице Ирине су међу најинтересантнијим и најживотнијим фрескама у цркви.

Црква је укључена на УНЕСКО-ву листу Светске баштине 1979. године.


Црква је данас аклиматизована на 17-18°С. Групе туриста могу да остану у цркви максимално 15 минута[1]. Зградом управља Народно-историјски музеј Бугарске, који је цркву, након рестаурације, отворио 2. октобра 2008.[2]


Види још[уреди]


Спољашње везе[уреди]

Референце[уреди]