Црква Свете Петке у Чечеву

Са Википедије, слободне енциклопедије
Црква Свете Петке у Чечеву
Црква Свете Петке у Чечеву
Опште информације
МестоЧечево
ОпштинаЗубин Поток
Време настанка1938.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Црква Свете Петке у Чечеву, месту у општини Зубин Поток на Косову и Метохији, је подигнута 1938. године и представља заштићено непокретно културно добро као споменик културе.

Село Чечево се налази у Ибарском Колашину, на пространој присојној страни шумовите планине Мокра Гора, подно каменитог врха и крша Берим, са 1738. метара надморске висине и пет километара уз чечевску реку од језера Газиводе.[1]

Чечевска црква посвећена Светој Петки, подигнута је на темељима старог храма из 14. века, као једнобродна је грађевина. Стари храм уживао је знатан углед у народу, па су ту одржавани зборови на којима су решавани спорови са Турцима. Западно од храма сачувало се неколико гробова са монументалним надгробним плочама.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.