Црква Ваведења Пресвете Богородице у Читлуку

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Ваведења Пресвете Богородице у Читлуку
Богородичина црква
Опште информације
МестоЧитлук
ОпштинаЗубин Поток
Време настанка14. век
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Црква Ваведења Пресвете Богородице у Читлуку, је манастирска црква манастира Дубоки Поток. Представља непокретно културно добро као споменик културе.

Положај и историја[уреди | уреди извор]

Манастир Дубоки поток налази се у изворишном делу истоименог потока, између села Доброшевине и Читлука, на северној страни Ибра, удаљен око 3 км северно од Зубиног Потока. Богородичина црква је подигнута у 14. веку као једнобродна правоугаона грађевина, засведена полуобличастим сводом.[1] Рушена и обнављана је више пута: у 16. веку и првој половини 18. века. Житељи Читлука помињу се као приложници манастира Девича 1766, 1778. и 1783. године.

Предање[уреди | уреди извор]

Цркву Свете Богородице народ зове и „Црква Свете Руке“ прозвана тако по реликвији – руци Светог Никите коју је у бурним временима, по народном предању заједно са ковчежићем , пренео из Пећке Патријаршије неки калуђер који је са њима преноћио на остацима старе цркве, где су сељани потом са попом Ђорђем подигли црквицу Свете Пречисте – Ваведења Свете Богородице. Натпис „Црква Свете Руке“ изливен је на звону које се и данас налази у звонику.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Православље/Света српска земља”. Архивирано из оригинала 03. 09. 2014. г. Приступљено 27. 08. 2014. 
  2. ^ „Манастир Дубоки поток/Историјат”. Архивирано из оригинала 22. 10. 2014. г. Приступљено 27. 08. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.