Пређи на садржај

Црква Светог Преображења у Пасјану

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Преображења
Опште информације
МестоПасјане
ОпштинаГњилане
Држава Србија
Време настанка1861.
Тип културног добраспоменик културе
Степен заштитецрква
ВласникРепублика Србија
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Црква Светог Преображења у Пасјану, насељеном месту на територији општине Гњилане, на Косову и Метохији, представља непокретно културно добро као споменик културе.

Српско село Пасјане смештено је у Горњој Морави, на друму који из Гњилана води у Прешево. Познато од старина, први пут је поменуто у даровној повељи кнегиње Милице хиландарском пиргу Светог Василија, а затим у 17. веку као једно од коначишта на путу за Цариград. Једнобродна црква Светог Преображења подигнута је трудом мештана 1861. године и током турске владавине више пута је рушена, паљена и обнављана. Зидно сликарство у техници „ал секо“ и иконостас потичу из 19. века. У цркви је било сачувано неколико старијих икона из 17. и 18. века.

Основ за упис у регистар[уреди | уреди извор]

Решење Покрајинског завода за заштиту споменика културе у Приштини, бр. 121 од 27. 3. 1980. г. Закон о заштити споменика културе ( Сл. лист САПК бр. 19/77).

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.