Црква Светог пророка Илије у Крњићима

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог пророка Илије
Основни подаци
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија зворничко-тузланска
Оснивање1921.
ПосвећенСветом Илији
Локација
МестоКрњићи, Сребреница
Држава Република Српска

Црква Светог пророка Илије једнобродна је грађевина у селу Крњићи, Сребреница, Република Српска. Припада епархији зворничко-тузланској, а посвећена је Светом Илији.

Градња првобитне цркве започета је 1760. године, а градња данашње цркве 1913. године. Нова црква грађена је од камена старе цркве, покривена је лимом и има звоник са једним звоном. Након завршетка изградње 1921. године, Митрополит зворничко-тузлански Иларион Радоњић осветио је храм.

Према предању, на месту данашње цркве раније је постојала мала црква покривена шиндром, а изградили су је Срби када је Карађорђе протерао Турке из овог краја. Та црква је порушена 1913. године и на њеном месту саграђена је нова. Ова нова црква обнављана је током 1973. године, када је оштећена током невремена које је задесило овај крај. Следећа обнова уследила је 2008—2009. године.

У близини села постоји подручје познато под називом Ћелије, у оквиру којег се налазе локалитети Звечци, Зидице и Црквице, што указује на то да је у прошлости на последњем локалитету постојао манастир или црква. Такође, јужно од села постоји место Батва где се може видети камени праг који вероватно представља део улазних врата неког старијег храма.[1]

Иконостас и иконе израдио је монах Наум Андрић из Раковице код Београда 1939. године.

Поред цркве смештен је светосавски дом изграђен у периоду 2008—2010. године. У порти цркве постоје и спомен обележје богослову Милану Блажићу који је погинуо пред крај Другог светског рата, као и спомен-плоча страдалима у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992—1995. године.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „namjesnistvosrebrenickopodrinjsko.org”. Архивирано из оригинала на датум 13. 10. 2016. Приступљено 22. 07. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]