Чардаш

С Википедије, слободне енциклопедије
Чардаш у Скореновцу.
Чардаш у Дорослову.

Чардаш (мађ. Csárdás), је традиционална мађарска народна игра. Име је добио по месту где се највише и свирао, у Чарди (мађ. Csárda). Чардаш је настао у централној Мађарској и популаризован је од стране мађарских цигана по читавој тадашњој краљевини а и у околним земљама. Осим од стране Мађара, нарочито је био прихваћен од стране Банатских Бугара укључујући и оне који су живели у Бугарској.[1]

Најранији извори о настанку чардаша, у данашњем облику, воде уназад у 18. век. Мађарски вербункоши (мађ. verbunkos) су користили чардаш приликом испраћаја младих људи у војску.

Чардаш је карактеризован у варијацији брзине (темпа): почиње полако (lassú), и завршава се веома брзо, фришко (friss). Такође постоје и друге варијације темпа, и то су ретки чардаш (ritka csárdás), густи чардаш (sűrű csárdás) и трчећи чардаш (szökős csárdás). Музика је 2/4 и 4/4.

Најпознатији је чардаш од Виторија Монтија, писан за виолину и клавир. Има пет варијација у темпу и виолина му даје виртуозност.

Играчи су мешано мушко - женски парови, где су девојке обучене у традиционалне црвене хаљине и црвене чизмице (Пирош чизма (мађ. piros csizma) а младићи обавезно са црним јахачим чизмама и у народној ношњи.

Композитори[уреди | уреди извор]

Познатији композитори, који су између осталог компоновали чардаш, су:

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Kaufman, Nikolaj (2002). „Pesnite na banatskite bǎlgari”. Regionalni proučvanija na bǎlgarskija folklor. Tom 4. Severozapadna Bǎlgarija: obštnosti, tradicii, identičnost (на језику: Bulgarian): 36. ISSN 0861-6558. 

Референце[уреди | уреди извор]

  • Балинт Шароши (мађ. Sárosi, Bálint), "Zigeunermusik" (Циганска музика) (1977)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]