Чешка социјалдемократска партија

С Википедије, слободне енциклопедије
Чешка социјалдемократска партија
Česká strana sociálně demokratická
CSSD Teillogo.svg
ВођаЛубомир Заоралек
Основана1878.
СедиштеПраг
 Чешка
Идеологијасоцијалдемократија
Политичка позицијалеви центар
Међународно чланствоПрогресистичка алијанса и Социјалистичка интернационала
Европска странкаПартија европског социјализма
Бојенаранџаста
Дом посланика
50 / 200
Сенат
35 / 81
Европски парламент
4 / 21
Веб-сајт
www.cssd.cz

Чехословачка социјалдемократска странка је основана 1878. године на тајном састанку у Прагу. До 1890. године ради илегално у Аустроугарској. Пружа подршку борби Т. Г. Масарика за независност Чехословачке, због чега 1911. године напушта сарадњу са Социјалдемократском партијом Аустрије.

На првим изборима Чехословачке Републике 1920. године добија 1.500.000 гласова и постаје највећа партија у земљи. Њен члан Властимил Тусар постаје председник владе. Исте године из странке се издваја револуционарно крило и ствара Комунистчку партију. На изборима 1929. године Чехословачка социјалдемократска странка је друга по величини, са око мил. гласова. Чехословачка социјалдемократска странка 1939-1945. године, за време нацистичке окупације, учествује у покрету отпора. После ослобођења, њен председник Здењек Фирлингер постаје председник коалиционе владе у коју су ушли комунисти. Он је тесно сарађивао с Комунистичком партијом, због чега је ноембра 1947. године смењен с положаја председника Партије, а његова политика савеза са комунистима осуђена. Када је Комунистичка партија фебруара 1948. године извршила пуч, један део социјалистичких вођа је емигрирао у иностранство, а други наставио сарадњу са КП. Емигранти стварају Чехословачку социјалдемократску партију у емиграцији, која је члан Социјалистичке интернационале, са саветодавним статусом. Главни циљ јој је био успостављање вишепартијског система у Чехословачкој, независност од Совјетског Савеза и вођење антикомунистичке пропаганде. Председник је био Вацлав Мајер, генерални секретар Вацлав Холуб.

До Плишане револуције 1989. године, када је легализована, седиште је било у Лондону. 01.01.1993. године настале су Чешка социјалдемократска странка и Словачка социјалдемократска странка. Чешка социјалдемократска странка била је на власти у Чешкој од 1997. до 2007. године. Садашњи лидер је Бохуслав Соботка.