Пређи на садржај

Cerebralni korteks

С Википедије, слободне енциклопедије
Cerebralni korteks
Cerebralni korteks je spoljašnji slog
prikazan tamno ljubičastom bojom.
Golgi-obojeni neuroni u korteksu.
Detalji
LatinskiCortex cerebri
DioTelencefalon
Pokazatelji
NeuroLex IDCerebral cortex
TAA14.1.09.003
A14.1.09.301
FMA61830
Anatomski termini neuroanatomije

Cerebralni korteks je spoljašnji sloj strukture nervnog tkiva cerebruma (mozga), kod čoveka i drugih sisara. On pokriva cerebrum, i podeljen je u dva korteksa duž sagitalne ravni, koji pokrivaju levu i desnu cerabralnu hemisferu. Medijalna longitudinalna fisura je dubok urez koji razdvaja dve hemisfere. Cerebralni korteks igra ključnu ulogu u memoriji, pažnji, perceptualnoj svesti, mislima, jeziku, i svesti. Neokorteks je glavni deo korteksa, koji se sastoji od šest horizontalnih slojeva, svaki sa različitim sastavom u pogledu neurona i njihove povezanosti. Ljudski cerebralni korteks je 2 do 4 mm debeo.[1]

On se naziva sivom masom jer se sastoji ćelijskih tela i kapilara, što je u kontrastu sa unutrašnjom belom masom, koja se uglavnom sastoji od belih mijeliniranih ploča neuronskih aksona. Kod velikih životinja cerebralni korteks je izbrazdan, čime se ostvaruje znatno veća površina unutar ograničenog prostora lobanje.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Kandel, Eric R.; Schwartz, James H.; Jessell, Thomas M. (2000). Principles of Neural Science Fourth Edition. United State of America: McGraw-Hill. стр. 324. ISBN 0-8385-7701-6. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]