Cube (видео-игра)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Cube
Cube game icon green.png
Логотип видео-игре
Девелопер(и)Wouter van Oortmerssen
Енџин(и)Cube
Излазак2001.
Жанр(ови)Пуцачка игра из првог лица
МодификацијеSingle-player, multiplayer
Режисер(и)Marc A. Pullen
Дизајнер(и)Wouter van Oortmerssen

Cube је пуцачка видео игра у првом лицу која носи име свог покретача, бесплатниг програма отвореног кода (zlib-лиценца). Покретач и игру је направио Wouter van Oortmerssen.[1][2][3]

Ова игра ради на различитим оперативним системима, укључујући Microsoft Windows, Linux, FreeBSD, OS X, AmigaOS 4, AROS, iPhone, Wii чак и Pocket PC уређај са 3D убрзањем као што је Dell Axim x50v.[4] Користи OpenGL и SDL. Cube поседује оба начина игре - соло/мулти (single-player / multiplayer ). Игра садржи уграђени едитор нивоа.

Игра је издата 2001. године.[5] Прво је издата игра са соло модом јануара 2002. године.[6] касније ажурирање Cube изашло је 29. августа 2005. године. Популарни додатак AssaultCube изашао је новембра 2006. године.

Играње[уреди]

Слика из игре Cube.

Изласком 29. августа, 2005. године, игра је имала 37 SP (SinglePlayer) мапа и 65 DM (DeathMatch) мапа, све укупно 102 мапе заједно.

Multiplayer користи умрежени код игре (звани ENet) и користи client-server модел умрежавања.

Single-player (Соло игра / један играч)[уреди]

Single-player игра укључује две врсте модова. Обичан single-player мод у коме предмети и чудовишта се не "respawn" и имају фиксну позицију; и deathmatch мод (где постоји фиксни број чудовишта, десет по нивоу тежине) и предмети се "respawn".

Multiplayer (Заједничка игра / више играча)[уреди]

Multiplayer играње укључује дванаест модова:[7]

 • "Free For All": Често се користи за "предратно" и подешавање тимова.
 • "Coop Edit": Играчи могу да преуређују мапу са другим играчима у реалном времену.
 • "Free For All": нема тимске игре и ту је начин игре познат као - дуел.
 • "Teamplay": као и "Free For All" , само у савезу са онима чији је тим променљив и исти је као ваш.
 • "Instagib": Сви играчи се стварају са муницијом за оружје и 1 поеном здравља. Предмети нису доступни (може да се бира да ли се игра заједно или свако за себе).
 • "Efficiency": сви играчи имају 2 паковања миниције сваки са 256 поена здравља (може да се бира да ли се игра заједно или свако за себе).
 • "Insta Arena": када је играч "fragged" (убијен), он остаје мртав док не остане само један играч "жив", а затим нова рунда почиње; сваки играч има само пушку и песницу (може да се бира да ли се игра заједно или свако за себе).
 • "Tactics Arena": као и "Insta Arena", али свакин играч насумично добија два од могућа четири оружја (укључујући песнице), и два пакета муниције (може да се бира да ли се игра заједно или свако за себе).

Развој[уреди]

Покретач игре[уреди]

Cube покретач је дизајниран као покретач за "отворено", тј.он је дизајниран за мапе које су "отворене" за разлику од Doom-а и Quake-а, које су оптимизоване за затворени простор. Он користи псеудо-3D моделе света сличан Doom покретачу, на основу висине 2D мапе. Ово намеће нека ограничења (нпр. нема просторија изнад соба), али не дозвољава падине и 3D реквизите, што заузврат може да се користе за већину ограничења, на пример, створити пролаз "испод".

Покретач је базиран на "zero-precompilation" (нула-прекомпилација) филозофији—сви подаци мапа су преведени динамички, без потребе да се прерачунава као што су shadowmaps или BSP подаци. То чини уређивање мапе у реалном времену унутар игре изводљивим. Cube подржава више корисника, да уређује мапу у реалном времену.

Покретач је компактан и ослања се на једноставности и на "бруталну" силу уместо фине подешене комплексности.[8]

Даљи развој[уреди]

 • Intel је портовао игру на OpenGL ES да би демонстрирао нови мобилни 3D чипсет током Game Developers Conference 2005. године.[4][9]
 • Cube се користио на информатичким курсевима Brown University 2006. године.[10]
 • Настао је нови покретач игре базиран на Cube, назван Cube 2: Sauerbraten.
 • Бесплатна игра која користи Cube покретач - AssaultCube изашла је новембра 2006. године.
 • Cube-ов порт, замишљен као демо технологија је послата iPhone-у 2008. године, и објављена је на iPhone App Store 18. новембра исте године.[11][12]

Рецепција[уреди]

Cube је позитивно оцењен од стране LinuxDevCenter 2002. године[1] и награђен је са "Happypenguin Award" за "Најбољу бесплатну 3D акциону игру" од стране The Linux Game Tome 2003. године.[13] MacUpdate је оценио последњу верзију издања са 4.5 звездица од максималних 5.[14]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

 1. 1,0 1,1 Howard Wen.
 2. ^ Barr, Joe.
 3. ^ "Cube PC game - Mod DB". moddb.com.
 4. 4,0 4,1 "pda shots". cubeengine.com.
 5. ^ "cube history". cubeengine.com. 2006-01-27.
 6. ^ Spencer, Bill.
 7. ^ "cube fps game". cubeengine.com.
 8. ^ "Cube Engine Games". cubeengine.com.
 9. ^ "Migration: Porting a Game from PC to handheld" Архивирано на сајту Wayback Machine (јун 15, 2011) (језик: енглески) (PPT).
 10. ^ "CS138 Course Description, January - May 2006" Archived 2012-07-31 at Archive.today. cs.brown.edu.
 11. ^ "Cube". fernlightning.com.
 12. ^ arn (October 2008).
 13. ^ "And the winners are...". happypenguin.org.
 14. ^ "Cube 2005-08-29 - MacUpdate" Архивирано на сајту Wayback Machine (октобар 19, 2008) (језик: енглески). macupdate.com.

Спољашње везе[уреди]